četvrtak, 1. studenoga 2012.

Ljuto i ljuuuto !


Doslovno je na tisuće recepata za ljuti sos. A u broju ne zaostaju ni oni gotovi umaci koji se poput tabasca mogu kupiti u bočicama. Ako se kao ja odlučite za vlastitu proizvodnju evo jednog klasičnog recepta od kojeg valja početi. Kasnije, već samo variranjem korištenih papričica nastaju različite inačice u pogledu arome i intenziteta ljutine. Pa eksperimentirajte dok ne nađete svoju idealnu kombinaciju.


 
 
 
 
Sastojci:

1/2 kg ljutih papričica (koje god da su vam najdraže)
10-15 žlica octa
1 žlica vode
1 - 2 žličice soli


Ja sam stavila i par habanero papričica ali to je samo za one, koji kao moj suprug vole ljuto, ljuto, vražje ljuto. Habanero na scoville skali ima 200 000 - 350 000 jedinica. Za usporedbu - jalapeno papričice imaju 3 500 - 8 000 jedinica.

Dakle, s njima pažljivo.

Habanero papričice nisu popularne kod ljutoljubaca samo zbog svoje ljutine nego im je miris i okus vrlo karakterističan, posve drugačiji od bilo čega drugoga.



 
 
 
Postupak:

Ispeći čili papričice, s malo maslinova ulja, u pećnici (ne smiju jako pocrniti). Kad su gotove izvući peteljku sa sredinom (dio sjemenki će ostati).
Staviti u multipraktik, dodati toliko octa koliko je dovoljno da ih sjeckalica može okretati i nasjeckati.
Ako želite umak bez sjemenki protisnite ga kroz pasirku, a ako vam sjemenke ne smetaju (kao meni) preskočite taj korak.




Kod prve ture s "običnim" ljutim papričicama ostavila sam sjemenke ali kad sam radila drugu turu s habanero papričicama propasirala sam sos jer sjemenke su stvarno, stvarno ljute i, po meni, nisu jestive.
Posoliti i dodati još octa ili malo vode ako je potrebno.
Staviti u staklenke i držati u hladnjaku.





 
  
 
 
 
 

2 komentara:

  1. Sa ljutim sam oprezna iako nekada imam potrebu baš za nečim jako ljutim, kao ovaj tvoj sos kojega ću zabilježiti. Lijepo mi sos izgleda a posebno mi se sviđaju slike papričica !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :))) Ljutina sosa ovisi o vrsti papričica. Ako se želi blaži sos može se ubaciti i koja pečena paprika. Meni se sviđa što je postupak jednostavan i brz, a papričice biramo po želji, pa tako i ljutinu.:)))

      Izbriši