četvrtak, 29. ožujka 2012.

Opet šparoge


Ovaj put kupila sam na placu nešto tanje šparoge, idealne za salatu. Djeca ih još ne vole, Mladen je na putu, a ja nisam bila lijena i napravila sam salatu samo za sebe. Uživancija.
Recept je čista klasika.

Salata sa šparogama i jajima

RIVER CAFE COOK BOOK GREEN  Rose Gray and Ruth Rogers


Sastojci:

bunt tankih šparoga
maslinovo ulje
1 jaje
3-5 slanih inćuna
par crnih maslina
peršin
mala crvena čili papričica
sol i friško mljeveni papar
sok od jednog malog limuna
parmezan

Odrezati šparogama, tvrde, vlaknaste dijelove. Blanširati šparoge u vreloj, slanoj vodi oko 5 minuta. Ocijediti ih i ohladiti. Posoliti, popapriti i pošpricati maslinovim uljem.
Jaja staviti u posudu u kojoj ćemo ih kuhati i pokriti ih hladnom vodom. Zagrijavati do vrenja, a nakon toga kuhati 3 minute. Oguliti ih i narezati na polovice. U sredini moraju biti još malo mekana.
Dodati masline i peršin šparogama i lagano ih promiješati. Jaja staviti na vrh.
Posipati nasjeckanim čilijem, solju i paprom.
Povrh svega staviti slane inćune.
Pošpricati limunovim sokom i na kraju dodati i listiće parmezana.


 I divlje šparoge su odlične za ovu salatu. 
                                                              
















 

srijeda, 28. ožujka 2012.

Šparoge



Skoro ništa se ne da usporediti s dobrim šparogama kad im je vrijeme, a to je upravo sada, na početku sezone. Često sam rogoborila na njihovu cijenu ali od kada sam saznala na koji način se uzgajaju i da je za to potrebno veliko strpljenje, sezona im je vrlo kratka, a i količina dobivena po jedinici površine je relativno mala, prestala sam s tom praksom.

Znači, najbolje su upravo sada. Kad se kupuju treba pripaziti da vrhovi nisu procvjetali tj. da su im glavice zatvorene i da im je donji, drvenasti, dio što kraći, a cijela šparoga čvrsta. Bilo bi dobro pripremiti ih što prije jer im stajanje nije jača strana. Dok "čekaju" treba ih staviti  u neku posudu tako da im je donji dio uronjen u vodu i držati  u hladnjaku.
Vrlo su blagotvornog djelovanja. Sadrže mnogo hranjivih tvari i vitamina, a i mnogo folne kiseline koju naše tijelo ne može pohraniti, pa je jedino rješenje svakodnevni unos. Popravljaju krvnu sliku, odličan su diuretik, "čiste" jetru, poboljšavaju zdravlje kostiju i potiču stvaranje energije.

Najviše ih volim peći u pećnici, na grilu ili kratko prokuhati jer tako se iz njih izvuče maksimum okusa, vrlo je jednostavno i brzo su na stolu. Savršen primjer kako manje može biti više.

Pečeni vrhovi šparoga
iz kuharice "Francuska kuhinja" Joanne Harris & Fran Warde

Sastojci:

500 g vrhova šparoga
3 žlice maslinova ulja
friško mljeveni papar
sol
sok jednog limuna
malo balsamica
100 g parmezana

Odrezati donje drvenaste dijelove šparoga.
Zagrijati pećnicu na 200 C
Lim ili keramičku posudu, u kojoj ćemo peći šparoge, nakapati maslinovim uljem. Šparoge staviti u posudu i još ih malo politi maslinovim uljem. Peći 10 min.
Posoliti, popapriti, zaliti limunovim sokom i octom.
Posipati listićima parmezana.
I to je to.
Najbolje su tople.




Ponekad im dodajem mladi češnjak ili masline ili slane inćune ili neki drugi sir.....

Sutra idem na plac po još.