srijeda, 30. svibnja 2012.

Marinirane jagode


Sezona je jagoda...još!

Uživajmo!



500 g jagoda oprati, očistit i narezati na polovice ili četvrtine.

Marinada

sok i korica 2 limete
šaka do dvije listića mente (blanširanih 30 sekundi u vreloj vodi)
1-2 žličice meda
1-3 prstohvata mljevene čili papričice
1-2 žlice bijelog ruma

Sve sastojke za marinadu i ispasiranu mentu promiješati.
Marinadom preliti jagode i ostaviti pola sata u hladnjaku.
 Servirati sa sladoledom ili kremom od sira.
Prije serviranja ocijediti višak marinade s jagoda.

Krema od ricotte
A.Ugarković: Nešto slatko

200 g svježeg ricotta sira ili skute
70 g mascarponea
40 ml meda  (1-2 žlice)
50 ml slatkog vrhnja

Promiješati dok se ne dobije gusta krema.
Staviti kremu u čaše i nadopuniti mariniranim jagodama.





Recept za igru  Ajme, koliko nas je!   na temu jagode, koju je odabrala domaćica Zoka s bloga Pans and pots










utorak, 29. svibnja 2012.

Smrznuto grožđe - mali zamrznuti sorbeti

Ovome su se, naravno, dosjetili Talijani. Ovu fantaziju od ideje spominje i Jamie Oliver u svojoj kuharici "Jamiejeva Italija" i Lura Santtini u "ITALIJA AL DENTE".







Dobro operite grožđe koje volite. Stavite ga na neku ravnu površinu na kojoj ga možete ubaciti u zamrzivač.
Grožđe treba izvaditi iz zamrzivača netom prije posluživanja.




Poslužite ga kao desert s kockicama dobre čokolade (s visokim postotkom kakaa), s malo jake espresso kave ili uz neki fini hladni liker ili hladnu rakiju (recimo grappa bi super pasala) ili u kombinaciji s pladnjem sireva.




       

ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Pekmez od jagoda s bazgom

Na ovaj odličan i poseban  recept, za pekmez od jagoda, naišla sam kod smile2204 na Coolinarici.
Uz njezino dopuštenje prenosim recept na ove stranice.




Originalna verzija

Sastojci:

1 kg očišćenih jagoda
5 cvjetova bazge
75 dag šećera
sok od jednog limuna
jedan želin   

Postupak:

Očistiti jagode, narezati ih na komade, dodati šećer, cvjetiće bazge (samo cvjetiće) i staviti na kuhanje.





Izmiješati želin sa 2 žlice šećera te raditi po uputstvu na vrećici.

Dodati sok jednog limuna.

Kada zavri kuhati još 3-5 minuta uz povremeno skidanje pjene.


Vruće puniti u tople staklenke, zatvoriti ih i na 5 minuta okrenuti naopako. Kad prođe tih 5 minuta vratiti staklenke u normalan položaj.





U mojoj verziji zamijenila sam šećer s 35 g voćnog šećera (fruktoze) jer u tom slučaju u ovom pekmezu mogu uživati i oni koji se klone konzumirati običan šećer i nisam stavljala želin, što zahtijeva malo dulje kuhanje ali rezultat je isti ili bar vrlo sličan.





                                                                          

nedjelja, 27. svibnja 2012.

Aperol spritz

Klasika





Što piju belle ragazze popodne poslije posla, kad siđu s Vespe i stanu pred svoj omiljeni milanski, venecijanski, koji god sjevernotalijanski kafić? I što piju momci u njihovom društvu? Naročito u Padovi? Aperol spritz dakako. Njegov glavni sastojak, Aperol, stvorili su 1919. godine u Padovi braća Barbieri. Taj nisko alkoholni (poco alcolico) liker osnova je najpopularnijeg talijanskog koktela. U kojem po donjem receptu možete uživati kod kuće ili recimo sjednuvši pred Wine bar Piassa Granda u Rovinju kakvog sunčanog dana.





3 dijela pjenušca (Prosecco) ili u ovom slučaju međimurskog pjenušca
2 dijela Aperola
1 špric sode
led
kriška naranče












utorak, 22. svibnja 2012.

Ružina vodica na starinski način





Sastojci:
ružine latice
destilirana voda
emajlirani lončić




Postupak:
Staviti ružine latice u emajliranu posudu u visini 5-6 cm.
Preliti latice destiliranom vodom tek toliko da ih prekrije.
Staviti lončić na vatru i zagrijavati ali ne smije zakipjeti.
Zagrijavajte tako dugo dok latice ne izgube svoju boju.
Voda će poprimiti boju latica, a na površini će se pojaviti skrama (ružino ulje).
Maknuti posudu s vatre i pustiti da se ohladi.




Procijedite tekućinu, a latice iscjedite (najbolje rukama).
Uliti u staklenu bočicu i čuvati u frižideru.
Trajnost joj je oko tjedan dana, ali ako je dobro zatvorena i dulje.
I to je to.

Koristi se kao dodatak kolačima, keksima, sladoledima.....
ili za džem od jagoda i ružinih latica

ponedjeljak, 21. svibnja 2012.

Ukrasi proljeća

Vrijeme za uživanje: 19 - 20.05.2012
Lokacija : Štrigova, Banfi, Orehova hiža




Sezona je božura ali, naravno, ne samo božura.












Božuri izbliza!


































četvrtak, 17. svibnja 2012.

The vrganj - 1 komad - 1 kg

" Idite u gljive što je češće moguće. Svaki dan, svaki drugi dan, barem jednom tjedno", napisao je John Cage, najveći kompozitor 20. stoljeća, ali


 " Ne lovite na mom teritoriju!" - dodaje David Arora, autor najboljeg gljivarskog vodiča Mushrooms Demystified





Željko Šatović G.U.L.A. i Danilo Dučak : Mala  gljivarska kuharica


Fenomenalna knjižica iz koje prenosim klasične i jednostavne recepte koji slijede.

Recept za gljive s maslacem i travama

Duxelles (stari recept koji je temelj pripremanju gljiva):
3-6 žlica maslaca (Francuzi kuhaju s puno maslaca ali i manje je prihvatljivo)
300 g ljutike
500 g gljiva
Ovako pripremljene gljive zamrzavam (ako se slučajno dočepam veće količine. naročito ako se radi o vrganjima).





+ dodaci
peršin
timijan
lovor
vlasac
češnjak
sol i papar

Pirjati nasjeckanu ljutiku na maslacu, smanjiti vatru i dodati gljive i pirjati uz mješanje 5 minuta.
Dodati ostale sastojke i miješati.
Nek se krčka na laganoj vatri.
Poslužiti.
Može se i podgrijavati.


















Varijanta s vrhnjem
Prije nego što dodate trave i češnjak, dodajte deci punomasnog kiselog vrhnja. Kad zakuha smanjite vatru i dodajte ostale sastojke.



















Varijanta s maslinovim uljem i travama
Umjesto maslaca uzmite maslinovo ulje, izbacite ljutiku, dodajte češnjak, krušne mrvice i na kraju nekoliko kapi limuna.







srijeda, 16. svibnja 2012.

Čips od jagoda



Već neko vrijeme sam ljubitelj sušenja voća i povrća u domaćoj radinosti. Apsolutni sam obožavatelj sušenih rajčica i sušenih jabuka. Kupila sam i aparat za sušenje ali često sušim i u pećnici (kad već nemam mogućnosti sušenja na suncu). Sušiti se može gotovo svo voće i povrće (šljive, grožđe, smokve, marelice, rajčice...), pa tako i jagode, što sam tek nedavno otkrila. Jednostavno mi nije palo na pamet.
Odlične su za ukrašavanje torti, kolača, sladoleda...

I evo još jednog recepta za igricu ajme, koliko nas je na temu jagode koju je zadala domaćica Zoka s bloga Pans and pots

Recept prenosim iz "Danas kuham" Ane Ugarković

Pećnicu zagrijati na najmanju moguću temperaturu s ventilatorom (najviše 70 C).
Jagode narezati na vrlo tanke ploške (1-1,5 mm) po duljini.
Probala sam ih pravilno i tanko narezati pomoću  raznih kuhinjskih pomagala  ali najbolji se ipak pokazao dobri stari nož i malo strpljenja.
Lagano ih premazati sa šećernim sirupom




Šećerni sirup: rastopiti 50 g šećera (ili 25 g fruktoze) u 75 ml vode,
a ja dio vode zamijenim sokom od limuna.
Jagode poslagati na lim obložen masnim papirom.

Ostaviti jagode u pećnici dok se potpuno ne osuše i ne puknu kad se pokušaju savinuti.
Ovu turu sušila sam 6 sati na 60 C.
Kad se skroz ohlade spremiti ih u hermetički zatvorenu posudu između slojeva masnog papira.