četvrtak, 28. lipnja 2012.

Pečena cikla - kao prilog ili temelj za juhu




Moj suprug je imao listu (doduše vrlo kratku listu) namirnica koje ne voli. Zadnja na toj listi ostala je  cikla.Od kada sam počela ciklu peći, a ne kuhati i ta zadnja stavka na listi više ne postoji. Više nema liste. I ja više, puno više, volim pečenu ciklu nego kuhanu jer pečena cikla zadrži više okusa, mirisa i boje, jednostavno je ukusnija.
Ne sjećam se više da li sam do ideje pečenja cikle došla preko Ane Ugarković ili Jamiea Olivera ili listajući kuharicu "RIVER CAFE COOK BOOK TWO".Vjerojatno se sve to poklopilo u vrlo kratkom vremenu i dovelo do toga da ciklu koristim često (super uspjeva i u mom malom vrtu) i isključivo u pečenom obliku.


Prenjet ću recept iz "RIVER CAFE COOK BOOK TWO" (Ana Ugarković ima skoro istovjetan) ali količine se vrlo lako mogu mijenjati prema količini namirnica koje imamo, volimo ili ne volimo...

Pečena cikla
18 malih mladih cikli
1 bunt friškog timijana
4 češnja češnjaka (ja stavljam i do dvije glavice)
6 žlica maslinova ulja
3 žlice balsamic octa
sok jednog limuna
soli
friško mljeveni papar


Zagrijte pećnicu na 220 C. Odstranite listove cikle ali ostavite 3 cm stabljike na vrhu. Listove cikle možete koristiti za salate. Ostavite i korijenčić u obliku repića. Operite ciklu i izribajte je četkicom za povrće.Osušite je. Stavite u vatrostalnu posudu u jednom sloju. Posolite, dodajte češnjak (neoguljeni), timijan, limun, ocat i maslinovo ulje. Promiješajte. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 20 minuta. Okrenite ciklu i pecite još 20 minuta ili dok nije pečena.
Servirajte kao prilog.
Ako je cikla veća, ogulite je prije pečenja i narežite na prikladne komade približno iste veličine.

Ako želite od dijela pečene cikle napraviti juhu, tada izostavite ocat prije pečenja. Kad je cikla pečena odvojite dio cikle i dio pečenog češnjaka namjenjenog za juhu, maknite sa strane i  tek tada prelijte, ostatak još vruće cikle, balsamičnim ocom.




Juha od pečene cikle i pečenog češnjaka s čilijem



Sastojci:
pečena cikla
pečeni češnjak (očišćen) - što više to bolje
nasjeckana čili papričica (količina po ukusu)
par listova bosiljka
pileći ili povrtni temeljac (prilagodite količinu tako da dobijete gustoću kakvu volite).

Postupak:
Sve sastojke stavite u multipraktik i izmiksajte. Stavite juhu u lonac, zagrijte i dozačinite ako je potrebno. Ako želite juhu blažeg okusa umiješajte malo vrhnja za kuhanje. Servirajte sa žlicom do dvije jogurta ili vrhnja ili mekog sira..... i listićima bosiljka ili timijana.
Juha se može jesti i hladna.