srijeda, 26. rujna 2012.

Mediteranske pečene rajčice s fetom i maslinama



Otkad sam prvi put isprobala ovaj recept ne silazi s vrha liste mojih naj stvari. Ne mogu reći da sam bila iznenađena uspjehom ovog recepta jer sastojci sami po sebi su među mojim favoritima, pa i kombinacija mora biti u najmanju ruku dobra (a zapravo je fantastična). Ono što me ugodno iznenadilo i oduševilo je pečena feta. Topla, kremasta, savršena za namazati na prepečenac, dodati pečene paradajze i masline...predivno. Ovo je, osim toga, jedan od onih brzih i  jednostavnih recepata  koji daje maksimalan rezultat. Predivno jelo koje je najbolje kad je toplo ali može se jesti i hladno. U hladnjaku može stajati i par dana, a kad ga ponovo želite servirati stavite ga ponovo na kratko u pećnicu i feta će opet postati divno kremasta.


 
 
 
 
 
 
Količina sastojaka u ovom receptu samo je okvirni odnos među njima i dopušta izmjene prema vlastitim afinitetima i količini koja nam je na raspolaganju.
 
1 šalica mini rajčica prerezanih na pola
1/3 šalice sjeckanih maslina
1 češanj češnjaka
1/4 šalice nasjeckanog luka
2 žlice peršina ili bosiljka ili estragona ili...
1 žličica suhog origana
1 žlica maslinovog ulja
feta sir narezan ili razlomljen na male komade ali ne premale  - količina po želji
 
Sve sastojke lagano promiješati u vatrostalnoj zdjeli.
Peći u pećnici na 200 C oko 20 minuta.
Odlično paše uz tostirani kruh, krekere...ali i kao prilog uz neki komad mesa ili ribe.
 
Originalni recept je malo opširniji.
 
 
 
 
 
 
U zadnje vrijeme ne stignem objavljivati nove postove mada ih imam dosta na čekanju ali pošto znam da ubrzo ističe vrijeme zadano u igrici ajme, koliko nas je!, na temu paradajza, koju je zadala domaćica Tamara s predivnog bloga What's for dessert?, našla sam vremena jer tema je za mene paradajzoljupca savršena i nisam htjela to propustiti.