četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Čips od cikle



Jako zgodna stvar za ukrašavanje i slanih i slatkih  jela ( rižota, bruschetta, sladoleda, torti...)
Iako su listići jako tanki, nalik na latice ruža, aroma cikle ostaje u potpunosti (što me iznenadilo).
Ako se ukrašavaju slatka jela može se izostaviti sol, a i ne mora jer ponekad slatko i slano pašu savršeno.

Recept
Sastojci:
cikla
maslinovo ulje
sol i papar

Postupak:
Ciklu oguliti i narezati na jako tanke ploške (najbolje na neki ribež).
Staviti kolutove cikle na masni papir za pečenje, lagano posoliti i popapriti.
U ovoj fazi može se eksperimentirati začinima (origano,  timijan, čili...)
Pošpricati maslinovim uljem (najpraktičnije je pomoću šprice za ulje ako je imate).





Peći u pećnici na 80 C oko 30 minuta (ovisi o debljini šnita).
Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi.



Originalna ideja: chef i vlasnik restorana Pepenero u Novigradu, Marin Rendić
Maslinovo ulje, sol i papar su moja mala nadogradnja.
Varijantu čipsa od cikle, pripremljenog prženjem u ulju, možete pogledati na blogu Ebba´s cuisine