četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Čips od cikle



Jako zgodna stvar za ukrašavanje i slanih i slatkih  jela ( rižota, bruschetta, sladoleda, torti...)
Iako su listići jako tanki, nalik na latice ruža, aroma cikle ostaje u potpunosti (što me iznenadilo).
Ako se ukrašavaju slatka jela može se izostaviti sol, a i ne mora jer ponekad slatko i slano pašu savršeno.

Recept
Sastojci:
cikla
maslinovo ulje
sol i papar

Postupak:
Ciklu oguliti i narezati na jako tanke ploške (najbolje na neki ribež).
Staviti kolutove cikle na masni papir za pečenje, lagano posoliti i popapriti.
U ovoj fazi može se eksperimentirati začinima (origano,  timijan, čili...)
Pošpricati maslinovim uljem (najpraktičnije je pomoću šprice za ulje ako je imate).





Peći u pećnici na 80 C oko 30 minuta (ovisi o debljini šnita).
Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi.



Originalna ideja: chef i vlasnik restorana Pepenero u Novigradu, Marin Rendić
Maslinovo ulje, sol i papar su moja mala nadogradnja.
Varijantu čipsa od cikle, pripremljenog prženjem u ulju, možete pogledati na blogu Ebba´s cuisine

3 komentara:

  1. Obozavam cips od povrca, od cikle je super. Nisam ga pravila sama, ali ponekad kupim mjesavinu od raznog povrca. Slike su odlicne :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala.Vrlo je jednostavno, probaj ga napraviti sama, nećeš požaliti.Jedino što veća količina zahtjeva više vremena jer za jednu ciklu, srednje veličine, treba cijeli pleh.

      Izbriši
  2. ovo bi mi se moglo dopasti, a sviđa mi se što nije prženo u ulju, probam

    OdgovoriIzbriši