Znači, najbolje su upravo sada. Kad se kupuju treba pripaziti da vrhovi nisu procvjetali tj. da su im glavice zatvorene i da im je donji, drvenasti, dio što kraći, a cijela šparoga čvrsta. Bilo bi dobro pripremiti ih što prije jer im stajanje nije jača strana. Dok "čekaju" treba ih staviti u neku posudu tako da im je donji dio uronjen u vodu i držati u hladnjaku.
Vrlo su blagotvornog djelovanja. Sadrže mnogo hranjivih tvari i vitamina, a i mnogo folne kiseline koju naše tijelo ne može pohraniti, pa je jedino rješenje svakodnevni unos. Popravljaju krvnu sliku, odličan su diuretik, "čiste" jetru, poboljšavaju zdravlje kostiju i potiču stvaranje energije.
Najviše ih volim peći u pećnici, na grilu ili kratko prokuhati jer tako se iz njih izvuče maksimum okusa, vrlo je jednostavno i brzo su na stolu. Savršen primjer kako manje može biti više.
Pečeni vrhovi šparoga
iz kuharice "Francuska kuhinja" Joanne Harris & Fran Warde
Sastojci:
500 g vrhova šparoga
3 žlice maslinova ulja
friško mljeveni papar
sol
sok jednog limuna
malo balsamica
100 g parmezana
Odrezati donje drvenaste dijelove šparoga.
Zagrijati pećnicu na 200 C
Lim ili keramičku posudu, u kojoj ćemo peći šparoge, nakapati maslinovim uljem. Šparoge staviti u posudu i još ih malo politi maslinovim uljem. Peći 10 min.
Posoliti, popapriti, zaliti limunovim sokom i octom.
Posipati listićima parmezana.
I to je to.
Najbolje su tople.
Sutra idem na plac po još.
Nema komentara:
Objavi komentar