srijeda, 28. ožujka 2012.

ŠparogeSkoro ništa se ne da usporediti s dobrim šparogama kad im je vrijeme, a to je upravo sada, na početku sezone. Često sam rogoborila na njihovu cijenu ali od kada sam saznala na koji način se uzgajaju i da je za to potrebno veliko strpljenje, sezona im je vrlo kratka, a i količina dobivena po jedinici površine je relativno mala, prestala sam s tom praksom.

Znači, najbolje su upravo sada. Kad se kupuju treba pripaziti da vrhovi nisu procvjetali tj. da su im glavice zatvorene i da im je donji, drvenasti, dio što kraći, a cijela šparoga čvrsta. Bilo bi dobro pripremiti ih što prije jer im stajanje nije jača strana. Dok "čekaju" treba ih staviti  u neku posudu tako da im je donji dio uronjen u vodu i držati  u hladnjaku.
Vrlo su blagotvornog djelovanja. Sadrže mnogo hranjivih tvari i vitamina, a i mnogo folne kiseline koju naše tijelo ne može pohraniti, pa je jedino rješenje svakodnevni unos. Popravljaju krvnu sliku, odličan su diuretik, "čiste" jetru, poboljšavaju zdravlje kostiju i potiču stvaranje energije.

Najviše ih volim peći u pećnici, na grilu ili kratko prokuhati jer tako se iz njih izvuče maksimum okusa, vrlo je jednostavno i brzo su na stolu. Savršen primjer kako manje može biti više.

Pečeni vrhovi šparoga
iz kuharice "Francuska kuhinja" Joanne Harris & Fran Warde

Sastojci:

500 g vrhova šparoga
3 žlice maslinova ulja
friško mljeveni papar
sol
sok jednog limuna
malo balsamica
100 g parmezana

Odrezati donje drvenaste dijelove šparoga.
Zagrijati pećnicu na 200 C
Lim ili keramičku posudu, u kojoj ćemo peći šparoge, nakapati maslinovim uljem. Šparoge staviti u posudu i još ih malo politi maslinovim uljem. Peći 10 min.
Posoliti, popapriti, zaliti limunovim sokom i octom.
Posipati listićima parmezana.
I to je to.
Najbolje su tople.
Ponekad im dodajem mladi češnjak ili masline ili slane inćune ili neki drugi sir.....

Sutra idem na plac po još.


 

Nema komentara:

Objavi komentar