subota, 7. rujna 2013.

Karamelizirane šljive s kremom od jogurta


 Tko ne voli ovako brze, jednostavne i ukusne deserte?




Sezona je šljiva, koje su ove godine obilato rodile.
Već par dana listam svoje kuharice, pretražujem internet i kuham pekmeze.
Napravila sam pekmez od čistih šljiva, pekmez od šljiva s narančom, pekmez od šljiva s čilijem, pekmez od šljiva s ružinom vodicom, a upravo kuham chutney od šljiva, krušaka, jabuka, manga i đumbira, a ostalo mi je još bar 10 kg šljiva. Pošto imam dovoljno pekmeza za naše potrebe i dovoljno poklon teglica za prijatelje, prebacujem se na deserte koji su brzi i jednostavni, ne bi li šljive iskoristila dok su još svježe. Ovo je jedan od tih recepata.
Recept je, zapravo, kombinacija dva recepta. Prvi dio je voće s gilla Donne Hay, a krema od jogurta je po receptu Annabel Langbein







Recept

Šljive oprati, prepoloviti i izvaditi koštice.
Rasporediti ih, prepolovljenom stranom prema gore, na lim obložen masnim papirom.
Obilno posipati vanili šećerom.
(1/3 šalice šećera pomiješati sa sjemenkama jedne mahune vanilije) 




Staviti ih, u  prethodno zagrijanu pećnicu, na grill program i peći 4-5 minuta ili na 180 C i peći 15-20 minuta
ili dok se šljive ne karameliziraju.
Servirati ih sa sladoledom od vanilije ili kremom od jogurta i meda.

Krema od jogurta:

 Pomiješati
 6 žlica grčkog jogurta
3 žlice kiselog vrhnja
i žlicu meda.





Na isti način mogu se pripremiti breskve, nektarine ili marelice, a najbolje sve zajedno.





2 komentara:

  1. Ovaj desertić mi se jako sviđa, volim karamelizirano voće i šljive su mi baš ukusne takve. U kombinaciji sa jogurtom mogu biti fini desert, a meni su često i odličan doručak.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo, kad je nešto tako jednostavno i brzo, može biti i super doručak.

      Izbriši