utorak, 13. veljače 2018.

Granola - zdrav i ukusan doručak


Lako je napraviti granolu, a još je lakše uživati u njoj. Sastojke možete kombinirati po vlastitoj želji, baš onako kako volite, ako pazite na omjer suhih i mokrih sastojaka da bi se suhi sastojci ravnomjerno obložili mokrim i optimalno ispekli.
Kombinra se s mlijekom ( kravljim, bademovim... ) ili jogurtom uz dadatak svježeg voća ili jogurtom uz dodatak džema od bobičastog voća i chia sjemenki.
Super je za posipati po sladoledu, salati ili samo kao nešto za grickanje.



MOJ OSNOVNI KONCEPT

Mokri sastojci:
3 žlice kokosovog ulja
3 žlice javorovog sirupa  (kad imam dodajem nektar od jabuka ili grožđa)
3 žlice meda ( ponekad dodajem med sa čilijem )
1 žličica paste od vanilije ili ekstrakta
prstohvat soli

Neke od mojih kombinacija začina:
1. opcija : 2 žličice cimeta, 1 žličica đumbira
2. opcija: 1 ½ žličica kardamoma, 1 žličica cimeta, 1 žličica đumbira
3. opcija: 2 žlice maca praha
4. opcija: 3 žlice kakaa, 1 žličica tonke
5. opcija još čeka da bude otkrivena i to me baš veseli.
Začinite svoju granolu sa nekom svojom kombinacijom.

Suhi sastojci:
3 šalice zobenih pahuljica ( ili pahuljice od par vrsta žitarica )
½ šalice sjemenki suncokreta
½ šalice bučinih koštica
1 šalica grubo nasjeckanih oraha ili šalica badema u listićima ili kombinacija oraha i badema
4 žlice sjemenki sezama (često crnog sezama )
4 žlice mljevenog lana

Opcije za dodati: lješnjaci, chia sjemenke, goji bobice, indijski oraščići, mak ...
Sušeno voće ne dodajem u osnovnu smjesu već si svatko, ako želi, dodaje sam u zdjelicu prema ukusu ali najčešće, uz jogurt, dodajemo džem od bobičastog voća i chia sjemenki čas posla ( recept za džem u slijedećem postu ).
Ako se dodaje sušeno voće, dodaje se oko 100 g, nakon 15 minuta pečenja, a izbor je popriličan. (sušene borovnice, crni ribiz, brusnice, grožđice, marelice, šljive, kokos ... )


Priprema:
Zagrijati pećnicu na 150 C.
Pomiješati kokosovo ulje, javorov sirup, med, vaniliju, sol i začine koje smo odabrali u velikoj zdjeli.
Dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati.
Rasporediti smjesu na pladanj za pečenje obložen papirom za pečenje.
Peći 25-30 minuta.
Povremeno je dobro malo promiješati.
Izvaditi i ostaviti da se ohladi, pa spremiti u posudu koju možemo dobro zatvoriti.
Tako spremljena dobra je i do mjesec dana.


Nema komentara:

Objavi komentar