petak, 2. ožujka 2018.

ČIPS OD KRUHA





Kako iskoristiti ostatke kruha, starog dan ili dva?
Jednostavno, napraviti začinjeni čips od kruha!

Prije par godina, kad sam otkrila ovaj recept, radila sam ga jako često jer ostataka kruha u našoj kući bilo je u izobilju.
Danas kad na kraju dana ustanovim da imamo višak kruha, narežem ga na šnite, stavim u vrećicu i zamrznem. Kad zatreba stavim šnitu u toster i tostiram. Ili ga zamrznem u komadu i kad zatreba izvadim ga, omotam mokrim papirom za pečenje, stavim u pećnicu na 180 C i imamo topli, „friški“ kruh. ili toplo, hrskavo pecivo. Vrijeme zagrijavanja ovisi o veličini kruha ili peciva ali ne treba puno. Uglavnom je dovoljno 15- 20 minuta za manje štruce  ili pecivo.
Unatoč tome često imamo višak kruha, samo ne u tako velikim količinama kao nekad. Osim toga ponekad kruh ili pecivo namjerno ostavim ne bi li drugi dan mogla napraviti novu turu čipsa, igrajući se nekim novim kombinacijama začina.
Držim  staklenku sa čipsom u prolaznom dijelu kuhinje, svima na vidiku i naravno, prazni se velikom brzinom, na moje zadovoljstvo.




Recept:
Kruh ili pecivo narezati na jako tanke šnite (oko 2 mmm).
Najlakše je  električnom mašinom za rezanje jer je brže i svaka šnita ispadne jednaka.
Rasporediti ih u jednom sloju na lim s papirom za pečenje.
Poprskati ih maslinovim uljem ( šprica olakšava posao ).
Ravnomjerno posoliti, popapriti i začiniti po želji.
Praktično je prvo napraviti  mješavinu začina i koristiti malo sito da bi šnite kruha optimalno začinili ali ja to rijetko radim jer kad krenem dodam malo ovog, pa malo onog, pa kad mislim da je to to, još mi nešto padne na pamet...





Prijedlozi:

Čili u ljuskicama ili u prahu
Crvena paprika (slatka ili ljuta)
Crveni papar, zdrobljeni
Origano
Mažuran
Timijan
Kumin
Harissa
Curry prah (THAI, MADRAS, ZELENI)
Garam masala
Mediteranska mješavina začina
Cajun mješavina
Meksička mješavina 
Mljevene sušene gljive
Kombinacije su brojne.

Postupak: 

Zagrijati pećnicu na 200 C
Peći 3-5 minuta (ovisi o pećnici)
Ohladiti i spremiti u posudu koja se može dobro zatvoriti.
Dobro je najmanje 2 tjedna.

Osim za grickanje čips od kruha može se iskoristiti na još jedan način.
Možemo ga zdrobiti, grubo rukama ili fino u sjeckalici i imamo fine, začinjene krušne mrvice.
Mogu se koristiti kao  posip za tjesteninu, pečeno povrće, zapečeni grah, kao dio tapenade za ribu ili piletinu..., salate...





Izvor originalnog recepta:  delicious days










2 komentara:

  1. If you are going to purchase the best massage chair, then take a dive at reviewssaint.com to read out its features.

    OdgovoriIzbriši
  2. If you are making a plan to buy led grow light then make a visit to 420rep.com to check its reviews.

    OdgovoriIzbriši