imali ribe.
Skuše sam očistila, što je lako jer im se ne moraju čistiti ljuske, posolila i popaprila, iznutra i izvana i ispekla na gril tavi (ako imate ružmarin možete grančice ružmarina staviti u skuše).Peku se kratko i treba paziti da se ne presuše.Vrijeme pečenja ovisi o veličini ribe.
Kod serviranja dobro je malo ih pokapati maslinovim uljem
Brzo, jednostavno i fiiiino.
Mislila sam da će mi ostati nešto skuša za mariniranje i planirala sam staviti recept, ali prevarila sam se.
Sve smo smazali.
Recept za marinirane skuše, drugi put.
Inćuni
Inćuni iz pećnice
V. Barbieri: "Priča o dalmatinskoj kuhinji i 410 izabranih recepata"recept za 1 1/2 kg inćuna
malo sjeckanog češnjaka
peršin
15 dag prezla
sol
papar
1 dl bijelog vina
Inćune očistiti (skinuti im glavu zajedno s utrobom ) ili ne, poslagati na lim za pečenje, posipati nasjeckanim češnjakom, peršinom i prezlima. Posoliti ih i popapriti, pa podliti s malo bijelog vina.
Peći u pećnici na 200 C 10 do 15 minuta, dok im se meso pri repu ne počne odvajati od kosti.
Pavlovi inćuni na lešo
Zašto Pavlovi ?Jedne godine na Braču nismo mogli kupiti manje inćuna od cijele kašete (s ribarice), pa smo kupili cijelu (nismo im mogli odoljeti). Radili smo ih na sve moguće, nama poznate načine: marinirali u limunu, frigali, pekli u pećnici… i prvi put lešali na nagovor prijatelja Pavla. To je bilo otkriće. Jednostavno, brzo, praktično, zdravo… i jako jako dobro.
Osnovno:
na 1 kg inćuna
2-3 kriške limuna
malo maslinova ulja
malo krupne morske soli i papra
2-3 češnja češnjaka
Opcije:
1 manji luk
1-2 mala svježa lovorova lista
1 grančica peršina
1 grančica celera
1 grančica timijana
inćune očistiti, oprati i posušiti
staviti ih u lonac i dodati vode tek toliko da ih pokrije
dodati kriške limuna i malo limunova soka (ili kvasine), luk narezan na četvrtine, češnjak, friški lovorov list, mala grančica peršina, timijan…
popapriti i malo posoliti
dodati malo maslinova ulja
kuhati 5-6 minuta dok ispari veći dio vode (ne predugo da se ne raspadnu)
i to je to
Ovako pripremljeni inćuni mogu se servirati s dodatkom limuna i maslinova ulja, posipani sitno sjeckanim peršinom i kaparama, kao toplo ili hladno predjelo, kao užina ili kao lagana večera…
V. Barbieri ima sličan recept u kuharici "Priča o dalmatinskoj kuhinji i 410 izabranih recepata"
uh, uh, odlicno. Kako mi pravis zazubice. :)
OdgovoriIzbrišiObožavam dalmatinsku kuhinju. :) ovo izgleda prefino i svakako ću to probati napraviti :) Konoba Griblja
OdgovoriIzbriši