nedjelja, 15. srpnja 2012.

Štrudla od marelica ili lisnato s marelicama i bademima

Sezona  je marelica, a ona je vrlo kratka, pa ih treba iskoristiti na sve moguće načine kojih se možemo sjetiti. Evo jednog jednostavnog i općepoznatog.




Sastojci:
lisnato tijesto (gotovo)
 ili vučeno tijesto za savijače
marelice
pekmez od sušenih marelica
vrlo malo voćnog šećera
cimet
Marascino ili Cointreau
sjeckani oguljeni bademi

Postupak:

Marelice operite, posušite, izvadite koštice i raspolovite ih (ako želite možete ih narezati i na manje komade).
Posipajte ih s malo voćnog šećera i cimeta, pa pokapajte Maraskinom.
Lisnato tijesto raširite i polovicu  premažite pekmezom od sušenih marelica, na to raspodjelite bademe i marelice i zamotajte u roladu.
Poslažite ih u pratvan obložen masnim papirom i pecite na 200 C oko 30 minuta.

Ako radimo štrudlu od vučenog tijesta, listove tijesta, što je poznata stvar,  premazujemo otopljenim maslacem, a sve ostalo je isto. Isti nadjev, isti postupak.

Poslužite s Fresh cream ili Creme fraiche





2 šalice slatkog vrhnja lagano ugrijati
dodati 3 žlice butermilch-a ili kiselog vrhnja
promiješati
ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata
 uz povremeno miješanje
zatim na 24 sata staviti u frižider
 i spremno je za upotrebu
može bez problema stajati u frižideru 7-10 dana















4 komentara:

  1. Odličan desert s marelicama. Posebno me razveselio recept za creme fraiche

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Obožavam i ja, zato sam i morala ovo objaviti, mada je ovo što sam napisala više uputa nego recept i manje više klasika, koju vjerujem, svi poznajemo.

      Izbriši