Ivan Focht, filozof, estetičar glazbe, biolog i strastven gljivar napisao je u pismu prijatelju krasnu rečenicu "Glazba i gljive padoše nam s neba"
Carpaccio od vrganja - "Šuma" na tanjuru
Trebaju vam:
mladi, svježi vrganji
 maslinovo ulje
                                                             limunov sok ili aceto                                                                                
                                                             sol (cvijet soli) i krupno mljeveni papar                                                                                
                                                             listići svježeg timijana
Vrganje tanko narezati na šnite.
Lagano posoliti, popapriti i pokapati maslinovim uljem i limunovim sokom.
Lagano posoliti, popapriti i pokapati maslinovim uljem i limunovim sokom.
"Mala gljivarska kuharica" predlaže da se posipaju krupno narezanim orasima ili lješnjacima.
Duxelles
Duxellesom počinje jako puno gljivarskih recepata. Neki misle da je jelo dobilo ime po markizu d´Uxellesu čiji je kuhar bio slavni La Varenne, a neki da se zove po gradu Uxel-u u Bretanji. Po kome je dobilo ime nije ni važno jer radi se o starom, jako jednostavnom receptu, koji je temelj pripremanja gljiva i može krenuti u puno različitih smjerova.Recept
Juha od vrganja s heljdinom kašom (ili možda varivo)
je juha pripremljena na tradicionalni međimurski način.Heljda savršeno paše uz vrganje, toliko se stopi s vrganjima, upije mirise i okuse, da je moj sin mislio da su to mali komadići vrganja.
Sastojci:
15 dag svježih vrganja
 ili 5 dag suhih vrganja
 6 dag heljdine kaše
 1                                                             mali luk                                                                                
 2 češnja češnjaka
 1 lovorov list
 malo ružmarina
 2 žlice brašna
 1 dl kiselog vrhnja
 malo                                                            octa ili limunovog soka                                                                                
 sol i papar
Postupak:
Na žlici ulja popržiti sitno nasjeckani luk. Dodati gljive, narezane na listiće i sitno nasjeckani češnjak. Posoliti. Malo pirjati i dodati heljdinu kašu, lovor i ružmarin. Podliti temeljcem ili vodom. Kuhati na laganoj vatri dok se heljdina kaša ne skuha. Pred kraj umiješati vrhnje u kojem smo razmutili brašno, papar i limunov sok ili ocat po ukusu.
Ukrasiti peršinom ili vlascem.
B.Mirić i D.Vukušić: "Hrvatska regionalna kuharica"
Vrganji pečeni s krumpirom
Prilagođeno prema receptu iz "RIVER CAFE COOK BOOK GREEN" R.Gray & R.Rogers 
Sastojci:
1 kg vrganja
 1 kg krumpira
 2 žlice                                                            sjeckanog peršina ili bosiljka                                                                                
 5 češnja češnjaka
 2-3 žlice maslinovog ulja
 sol i papar
 malo                                                            pršuta narezanog na sitnije komadiće 
Postupak:
Staviti krumpire u posudu u kojoj ćemo ih peći i koja je dovoljno velika da dobijemo najviše 2-3 sloja. Posoliti, popapriti i posipati češnjakom. Dodati pršut. Sve malo promiješati. Preko svega posložiti vrganje i posipati peršinom. Pošpricati maslinovim uljem i prekriti folijom. Peći 45 - 60 minuta.
Gulaš od vrganja
Sastojci:
 1 kg vrganja
 1 glavica luka
 2 češnja češnjaka
 2-3 krumpira
 malo slatke mljevene paprike
 2-3 prstohvata suhog mažurana
 sol i papar
 1 dl suhog bijelog vina
 1 dl                                                            istog tog vina za kuharicu                                                                                
 2-3 žlice                                                            sjeckanog svježeg peršina                                                                                
 1 žlica                                                            sjeckanog svježeg ljupčaca 
Postupak:
Vrganje očistiti i narezati na deblje ploške. Na ulju propirjati nasjeckani luk (malo ga posoliti) i češnjak, posipati mljevenom paprikom, pa dodati vrganje. Posoliti i popapriti. Kratko pirjati (dok ne puste većinu svoje vode i omekšaju), pa zaliti vinom i po potrebi vodom. Kad opet provri dodati krumpir narezan na kockice i posipati mažuranom. Pirjati dok krumpir nije gotov, pa dodati nasjeckani ljupčac i peršin i lagano promiješati. Dosoliti i popapriti po potrebi.                            
Kod serviranja još malo posipati s friško nasjeckanim peršinom. Odlično paše uz čisti kukuruzni kruh i čašu suhog bijelog vina. 
Nema komentara:
Objavi komentar