utorak, 6. studenoga 2012.

Nektar od jabuka
Ovo neće biti recept u klasičnom smislu jer potreban je samo jedan jedini sastojak - JABUKE.
Nema nikakvih dodataka za konzerviranje ili ubrzavanje procesa, a meni je naročito važno da nema ni šećera. A pošto ja i inače volim pripremati pekmeze, marmelade ili džemove samo s voćnim šećerom ovo je za mene savršenstvo.

Postupak je vrlo jednostavan. Napraviti sok od jabuka (najbrže i najlakše je napraviti to u sokovniku) skinutu pjenu i kuhati ga na laganoj vatri, kuhati, kuhati.... dok se ne dobije pekmez željene gustoće . Vrijeme kuhanja ovisi o količini soka i gustoći koju želite dobiti.
Otprilike od ove košare jabuka dobila sam ovu teglicu pekmeza (od 3 l soka ispalo mi je 3 dl pekmeza). Nije puno ali je pravo blago.Osim kao namaz koristim ga i kao začin za kolače, za serviranje sa zrelim sirevima, za sladoled, za umake...


 
 
 
Prvi put naletjela sam na ovakav način spremanja pekmeza od jabuka na Coolinariki (BrankaI), prije par godina...  tada sam se navukla i zato  temeljite upute kako napraviti ovaj pekmez  (pogotovo ako nemate sokovnik) pogledajte na tom mjestu.
 
Na isti način može se napraviti i pekmez od grožđa koji također spada u moje favorite, a i to možete pogledati na Coolinariki (Ebba)
 
 
 
                                prošlogodišnji pekmez od grožđa
 

 
 

4 komentara:

  1. Ovo je jako interesantno i sigurno jako dobro, baš kako si rekla da se ne dobije puno ali se dobije pravo blago, tako i izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno tako, kad se jednom proba...nema povratka :):):)

      Izbriši