srijeda, 4. rujna 2013.

Samo šljive











Konačno smo uhvatili tri dana lijepog vremena, da ne pada kiša, da nije hladno, da nitko nije na putu, da nemamo punu kuću majstora, da i naši prijatelji ulove slobodnog vremena, pa da odemo u našu Orehovu hižu, opustimo se, proveselimo i usput poberemo nešto krušaka, jabuka i dvije, ove godine vrlo rodne, šljive.
Osim toga konačno sam odlučila vratiti se na ove stranice i uživati u fotkanju hrane, objavljivanju novo otkrivenih recepata kao i onih koje već godinama prakticiram. U međuvremenu i moja zbirka kuharica se znatno povećala. Razlog zbog kojeg nisam bila prisutna na ovim stranicama je u najvećoj mjeri to što smo se selili. Uređivali smo novi stan, a kad sam pomislila da  je taj dugotrajan proces gotov i kad smo konačno uselili, pukla je cijev za toplu vodu, u hodniku ispod parketa i poplavila pola stana i krenuo je proces demontiranja ugradbenih ormara, dizanja parketa, čekanja da se sve osuši, postavljanja pločica, novih parketa, ponovo montiranje ormara.....muke s majstorima, muke s firmom koja je svojim nemarom uzrokovala svu tu štetu......I sve to još približno nije gotovo, a traje već dva i pol mjeseca.
U trenucima kad sam gubila strpljenje bacila sam pogled na mali plakat, koji mi se nalazi na lampi iznad stola čiji tekst je bio štampan na motivacijskom plakatu vlade Velike Britanije 1939 godine, nekoliko mjeseci prije početka Drugog svjetskog rata. Namjera mu je bila podići moral stanovništvu u očekivanju zračnih napada na London.
ili na magnet na frižideru
ili sam se sjetila one naše NE DAJ BOG VEĆEG ZLA
i krenula dalje.
Dakle krećem dalje i na ovim stranicama.

Što je džem, što marmelada, a što pekmez?

nikad to do kraja nisam pohvatala, i ove sam godine odlučila svo svoje ukuhano voće, nazvati istim imenom, kako sam to radila u djetinjstvu, PEKMEZOM!!!

Ipak, evo kakav sam odgovor na ovo pitanje našla istražujući po internetu:

"Džem se dobije kuhanjem krupno nasjeckanog, prepolovljenog ili čak cijelog voća sa dosta šećera, obično na 1 kg očišćenog voća dolazi 1 kg šećera. Kuhanje uz konstantno mješanje traje kratko (15-20 minuta) jer bi se dužim kuhanjem šećer kristalizirao i potamnio čime bi i džem bio tamniji. Pri pripremi džema preporučuje se da se posuda namaže maslacem kako bi se izbjeglo zagaranje. Suština svega je da se u džemu jasno vidi od čega je napravljen. Najbolji džemovi pripremaju se od jabuka, dunja, šljiva i crnog ribiza. Količina voćne kaše za proizvodnju 1kg konačnog proizvoda ne smije biti manja od 350g.
Marmelada je slatki proizvod izvorno pravljen od dunje. Marmelada je gusta smjesa bez vidljivih komadića voća idealna za mazanje. Priprema se od svih vrsta voća, najčešće su u pitanju citrusi, a često se kombinira i više vrsta. U načelu se sirovo ili prokuhano voće protisne kako bi nestali i posljednji tragovi neraskuhanih komadića. Pripremanje marmelade se može ubrzati dodavanjem sredstava za želiranje, jer inače kuhanje dugo traje. Količina citrus voća za proizvodnju 1kg konačnog proizvoda ne smije biti manja od 200g od kojih je 75g iz unutrašnjeg dijela ploda.
Pekmez je proizvod proizveden dužim ukuhavanjem voćne kaše jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodavanja šećera. Količina šećera koju je dozvoljeno dodati u pekmez iznosi najviše do 25% u odnosu na ukupnu količinu voća. U odnosu prema voćnoj masi, pekmez se može zasladiti s najviše 20% šećera."
  
Moji pekmezi od šljiva 


 Već dugo pekmez od šljiva radim u pećnici. To je tako elegantno i jednostavno, a osim toga ostaje više energije za biti kreativan.

To je više tehnika nego recept jer svaki put radim s drugom količinom i dodajem neke druge začine ili kombinaciju začina ili neki drugi alkohol ili ne dodajem ništa od toga. Zato količine nisu zadane, a i sastojci su, osim temeljnih, samo prijedlog i mogućnost.

Glavni sastojci:

šljive i fruktoza

Opcije:

kriške limuna
kardamom
ili čili u prahu
ili cimet
ili đumbir u prahu
ili....
alkohol po želji

             Šljive oprati, očistiti od koštica i raspoloviti ih ili nasjekati na manje komade.


             Limune dobro oprati i narezati na tanke kolutove ili kriške.
Sve zajedno staviti u posudu prikladnu za pećnicu.

Posipati šećerom ili fruktozom u količini po želji (što manje), mljevenim kardamom ili cimetom ili đumbirom u prahu ili čilijem u prahu ili nekom od kombinacija ovih ili nekih drugih začina... po želji.

Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 C. Povremeno promiješati. Peći dok se ne dobije željena gustoća pekmeza (vrijeme potrebno za to, ovisi o količini šljiva i o pećnici, 2-3 sata za 5 kg šljiva).

Pred kraj dodati par žlica alkohola po želji. Meni su se dobro pokazali bijeli rum, Cointreau i Calvados.
Ako želite možete u ovoj fazi pekmez malo izmiksati štapnim  mikserom .
Vrući pekmez sipati u vruće, čiste staklenke (držim ih u pećnici na 100 C oko pola sata) i zatvoriti.
Staklenke vratiti u pećnicu na 15 tak minuta, a zatim pećnicu ugasiti i ostaviti da se sve skupa ohladi.
Staviti etikete.
  
Nova tehnika 





















Ove godine načinu na koji radim pekmez od šljiva dodala sam još  jedno novo saznanje.
To je činjenica da ako na 1 kg šljiva, prije pečenja dodamo prstohvat soli, nije potrenbo dodati ni najmanju količinu šećera, u mom slučaju fruktoze jer sol na prirodan način  iz šljiva izvlači  voćni šećer.
Do te informacije došla sam na portalu Coolinarika

Zato sam, ove godine, prvu turu pekmeza od šljiva napravila na taj način. Dakle, dobila sam teglice čistog konzerviranog voća.
Savršeno !



Pekmez od šljiva i naranče

Za izradu ovog pekmeza , koji sam radila u drugoj turi, ova tehnika nije primjerena jer dodatkom soka bilo koje vrste, šljivama, ne možemo postići adekvatnu gustoću.
Zato, da bi dobila potrebnu teksturu pekmeza, a s dodatkom vrlo male količine šećera  (fruktoze ili meda), upotrijebila sam Pomona’s Universal Pectin 



 i radila pekmez po receptu iz  pripadajuće kuharice

 















ali o tome u slijedećem postu.





















2 komentara:

  1. I ja sam sva u šljivama ovih dana, naravno da radim pekmeze :) i to u pećnici. Slažem se, puno je jednostavnije ali meni je i puno finiji pekmez iz pećnice. Nisam radila sa narančom već sam kombinirala šljive i jabuke i šljive i kruške. Nisam znala za ovu mogućnost sa soli, a bez šećera, probam i to !

    OdgovoriIzbriši
  2. Svakako probaj varijantu sa soli, super stvar, nema šećera osim prirodnog, a sve ostalo je mašta. Slatkoće stvarno ne nedostaje.Radim već treću turu sa čilijem.Svi su oduševljeni.

    OdgovoriIzbriši