subota, 14. rujna 2013.

Sladoled od šljiva





 I opet šljive!
Sezona je, i to što se tiče šljiva, odlična. Bogato su rodile i odlične su kvalitete ( znam da se ponavljam ali činjenice su činjenice).
 To svakako, treba iskoristiti.
Imam šljive, a imam i novu knjigu recepata,
"Ruby Violets Ice Cream Dreams" Julie Fisher, kojoj nisam mogla odoljeti i koju, također, namjeravam iskoristiti.
Dakle, prvo  recept za slatku sladolednu bazu iz te knjige.






Sastojci :

500 ml slatkog vrhnja
250 ml punomasnog mlijeka
75 g šećera
3 velika žutanjka (45 ml)
prstohvat soli

U lonac staviti vrhnje, mlijeko i šećer. Lagano zagrijavati do vrenja i odmah maknuti na stranu. Ostaviti da se hladi oko 5 minuta.
U posebnoj zdijeli lagano pomiješati jaja i sol.
U jaja lagano ulijevati mješavinu vrhnja i mlijeka stalno miješajući.
Vratiti mješavinu u lonac i  zagrijavati  mješajući drvenom kuhaćom, dok se ne postigne temperatura od 85 C. Ne smije zakipiti.
Miješati na toj temperaturi oko 4 minute.
Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi dok smjesa ne postigne sobnu temperaturu, 
pa zatim staviti u hladnjak da se ohladi na 4 C.
Ostaviti u hladnjaku do upotrebe. 

Ovoj bazi mogu se dodati arome po želji.

Danas će to, u mom slučaju, biti šljive jer, kao što sam već napisala, sezona je šljiva. 





Potrebno je:

oko 700 grama šljiva 
1/2 žličice kardamoma (ili cimeta)
sok jednog limuna ili naranče
prstohvat soli
i vrlo malo šećera, par prstohvata, bilo koje vrste (bijelog, smeđeg ili fruktoze)

 Pomiješati šljive, sok limuna, kardamom, šećer i sol. 
Stavit u lonac, pokriti i kuhati na srednjoj temperaturi, povremeno miješajući dok šljive ne puste svoj sok, oko 5 minuta. 
Otklopiti i kuhati  dok  šljive potpuno ne omekšaju (10-tak minuta).
Ostaviti da se ohladi.
Staviti šljive u blender i napraviti pire.
Može se napraviti i tri dana ranije i čuvati u hladnjaku do upotrebe.

400 ml pirea od šljiva dodati u bazu za sladoled i lagano pomiješati, a ostatak staviti u hladnjak i sačuvati za kasnije (serviranje).
Uliti u aparat za sladoled i postupati prema uputama dobivenim uz aparat.

Staviti u frizer u adekvatnoj posudi.

Ako nemate aparat za sladoled postupak je slijedeći:
Stavite gotov sladoled u frizer i nakon sat vremena, izvadite ga i promiješajte vilicom, da se razbiju kristali koji se počinju stvarati. Ponavljajte taj postupak svakih 30 -45  minuta dok se sladoled potpuno ne zamrzne, što traje oko 3 sata.







Broj komentara: 6:

  1. Obožavam domaće sladolede. Još jedna dobra ideja kako iskoristiti šljive koje su ove godine kak veliš stvarno bogato rodile i vrlo su ukusne.
    Ja sam dosta šljiva zamrznula, obično ih po zimi koristim za knedle. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, i ja sam, na kraju, nešto šljiva zamrznula za knedle i kolače i žao mi je što nisam mogla više, pošto imam kronični nedostatak mjesta u frizeru.

      Izbriši
  2. Divna zamisao! Volim novotarije, ovo je zaista neobično:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Knjiga zvuči odlično, a takav je i sladoled koji si napravila. Nikad mi ne bi palo na pamet napraviti sladoled od šljiva.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ni meni, vjerojatno, ne bi palo na pamet napraviti sladoled od šljiva, da nisam bila nestrpljiva isprobati bazu za sladoled iz nove knjige i da nisam imala veliku količinu šljiva za koju sam tražila načine kako je iskoristiti (već sam napravila pekmeze i umake u raznim varijantama).Malo sam pretraživala Net i eto rezultata s kojim je cijela obitelj zadovoljna :):)

    OdgovoriIzbriši