utorak, 17. rujna 2013.

Tradicionalni kineski sos od šljiva




I opet šljive !
Ovaj put predlažem recept za odličan sos koji se koristi kao slatko - kiseli prilog jelima u kineskoj kuhinji, uz pržena jela, proljetne rolice, uz pečenu patku, piletinu...
ali odlično ide i uz domaće kobasice ili pečenice....
provjereno!!!
Ono što mi se sviđa u ovom receptu (osim, naravno, okusa), je činjenica da slatkoća ne dolazi od dodanog šećera, što je često slučaj, nego iz šljiva.

Na sličan način, u kineskoj kuhinji,  radi se i sos od breskve, marelice ili ananasa i jedva čekam isprobati ovaj recept baziran na tim sastojcima.

Recept

Sastojci:

15-20 šljiva srednje veličine 
6 češnja češnjaka, zgnječenih 
1/2 šalice sitno sjeckanog crvenog luka 
1  žlica ribanog đumbira 
1/4 šalice soya sosa
2 žlice sweet chili sosa

1-2 čili papričice, nasjeckane (po želji)
 
Priprema:

Šljive oprati, očistiti od koštica i sitno nasjeckati
Pomiješati šljive s češnjakom, lukom, đumbirom, soya sosom,  čili sosom i čili papričicom .
Staviti mješavinu u lonac i grijati na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, povremeno miješajući.
Izmiksati.
Može se čuvati u frizeru do 6 mjeseci ili u hladnjaku do 2 tjedna.














2 komentara:

  1. hehe šljiva nikad dosta.
    Sos je divan, sviđa mi se cijeli ovaj tvoj šljiva-serijal :)

    OdgovoriIzbriši