Zamislite ovu marmeladu na vrućem tostu ili uz topli kroasan u hladna zimska jutra ili s kriškama finog zrelog sira uz čašu crnog vina za zimskih večeri.
Oko ove marmelade malo je više posla i vrijeme pripremanja malo je duže, nego oko marmelada koje inače spremam, ali svakako se isplati.
Recept
Sastojci:
900 g naranči, opranih i prepolovljenih
450 g limuna, prepolovljenih i narezanih na tanke šnite (koštice sačuvati)
2 štapića cimeta
2,5 cm đumbira, oguljenog i narezanog na tanke šnitice
1/4 žličice muškatnog oraščića
175 ml vode
800 g očišćene tikve, narezane na tanke šnite
1,3 kg šećera ili 500 g fruktoze
Domaći nešpricani limuni
Postupak:
Istisnuti sok iz naranči i staviti ga u lonac. Sačuvati koštice. Naribati narančinu koricu i dodati je u narančin sok zajedno sa kriškama limuna. Koštice od limuna i naranči, zajedno sa začinima, staviti u muslinsku vrećicu, pa u lonac sa sokom naranče. Dodati vodu. Kuhati pokriveno 1 sat.
Pošto nisam imala muslinsku vrećicu, snašla sam se tako da sam na lonac stavila silikonsko cjedilo i u njega stavila koštice i začine. Naravno, dno cjedila s košticama mora biti uronjeno u sok.
Dodati tikvu u lonac i kuhati još sat do sat i pol.
Maknuti vrećicu sa začinima i ostaviti da se ohladi, pa je iscjediti u lonac.
Umiješati šećer i zagrijavati na slaboj vatri dok se šećer ne otopi. Zatim smjesu dovesti do vrenja i kuhati oko 15 minuta, povremeno miješajući, ili dok se marmelada ne zgusne.
Maknuti marmeladu s vatre i skinuti pjenu. Ostaviti da stoji oko 5 minuta da se malo ohladi.
Uliti marmeladu u tople, sterilizirane staklenke i zatvoriti.
Prilagođeno prema receptu iz THE ENCYCLOPEDIA OF SAUCES PICKLES & PRESERVES
Sličnu kombinaciju marmelade od bundeve sam isprobala i baš mi se svidjela, ova tvoja odlično izgleda !
OdgovoriIzbrišiMeni se sviđa citrusna nota u kombinaciji sa slatkoćom tikve, i vjerujem da ovoj marmeladi upravo to daje punoću okusa.
Izbrišilp