Proljeće je,.... posvuda rascvalo drveće, grmlje, biljke....i pravo vrijeme za upustiti se u cvjetni eksperiment (navodno je to sad trendy).
Berite ga sami, na mjestima za koja znate da nisu blizu prometnica (najbolje u vlastitom vrtu) i budite sigurni da nije tretirano kemikalijama.
Operite cvjetove (ili latice), stavite u cjedilo i nemojte ih brisati nego ih rasporedite po kuhinjskom papiru i ostavite da se osuše.
ljubice
Imaju nježan miris i okus i pašu i uz slano i uz slatko, pa ih možemo koristiti za ukrašavanje gotovo svakog jela.
Osobito lijep ukras na kolačima su kandirane ljubice.
ruže
Kandirane latice ruža
Izvor: ELLE DEKOR
latice ruže (oprane i posušene)
bjelanjak (malo ga istucite vilicom)
kristal šećer (najbolje fruktoza jer je sitna, pa će i rezultat biti bolji,a i GI je nizak )
ili šećer u prahu
šećer posipajte po tanjuru
latice premažite bjelanjkom s obje strane (malim kistom)
stavite laticu po laticu na šećer i posipajte ih šećerom s gornje strane
lagano ih protresite da uklonite višak
ostavite ih da se suše na čistom papiru nekoliko sati
mogu stajati 3-4 dana (po mom iskustvu i duže) ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj kutiji između dva sloja pek-papira
Na isti način mogu se kandirati latice i cijeli cvjetovi nekog drugog cvijeća ....
ljubičica, mačuhica, jaglaca....lavande, nevena, geranija, mimoze, ljiljana i zumbula.
Ako kandirate cijele cvjetove ostavite im malo stabljike da bi vam bilo lakše hendlati s njima.
Kandirane latice 2
Izvor: Jutarnji list
neki jako stari broj jer mi je izrezani komad papira s receptima u "Mojoj bilježnici" već jako požutio.
znam samo da je prilog pripremila novinarka Sonja Braut
15 g latica
700 g šećera u prahu
100 g prirodne izvorske vode
U vodi kuhajte 500 g šećera dok se ne pretvori u masu nalik na med ali ne smije zakipjeti.
Laticu po laticu, držeći je pincetom, umačite u smjesu, pa u šećer u prahu i odlažite na rešetku da se u potpunosti osuše.
Kandirane latice 3 (ovo nisam isprobala ali namjeravam)
30 g gumiarabike ( u ljekarnama)
10 žlica obične ili ružine vode
šećer u prahu
U posudi otopite ljepilo u vodi, pa uranjajte laticu po laticu da se dobro namoče.
Latice poslažite na rešetku da se osuše i pospite ih šećerom.
Osim za ukrašavanje kolača mogu se upotrijebiti kao dodatak kavi, čokoladi, čaju, mlijeku i drugim napitcima.... jogurtu, svježim i kremastim sirevima............mašta radi svašta
Cvjetne kocke leda
Izvor: ELLE DEKOR
U kutiju za led stavite vode do oko pola visine, a nakon toga pupoljke ili latice ruža ili cvjetove ljubica, malih mačuhica, borača....zamrznite na oko 2-3 sata, a nakon toga dodajte još vode i ostavite u zamrzivaču preko noći.
Zdrobljeni cvjetni led
Ulijte 5 dl vode u plastičnu posudu od najmanje 1 litre, pa u nju stavite latice i pupoljke ruža. Zamrznitena 2-3 sata. Dodajte još vode i ostavite u zamrzivaču preko noći.
Led izvadite prije upotrebe, umotajte ga u čistu krpu i istucite čekićem.
Butelju, koju hladite na stolu, okružite zdrobljenim cvjetnim ledom.
Suhe latice
se koriste kao začin slanih jela.
mačuhice
Salata s mačuhicama
maslačak
Jedna je od najomiljenijih samoniklih jestivih biljaka.
Ima ukusne listove koje treba koristiti dok su mladi i dok biljka još ne cvate ili ima neotvoreni pupoljak.
Priprema se kao salata sam ili s krumpirom.
Cvjetovi su također jestivi i ako ništa drugo možemo ih upotrebljavati za ukras u salatama, juhama
borač
Cvjetovima borača možete ukrašavati jela i pića,
bilo svježim, kandiranim ili smrznutim u kockicama leda.
dragoljub
(lat.Tropaeolum hybriden)
Jednogodišnja, vrtna biljka koja raste kao grm ili kao penjačica.
Potječe iz toplih krajeva Južne Amerike, pa voli topla i sunčana mjesta.
Cvjetovi mogu biti narančasti, žuti, ružičasti, jednobojni, dvobojni ili trobojni.
Cvjeta od početka ljeta do kraja jeseni.
Cvjetovi, listovi i pupoljci imaju oštar i aromatičan miris i okus.
Mogu se koristiti kao dodatak salatama, juhama, varivima....sirnim namazima, kao dodatak kajgani ili omletu, jelima od riže...
Mlado sjemenje dragoljuba ima jači okus i dodaje se tartar-umaku, kao zamjena za hren.
Cvjetovi sadrže sumporni heterozid glikotropaeolozid koji mu daje antibiotska svojstva, kao i enzim mirozid, smolu, pektin, gumu, tanin, šećer i vitamin C.
Salata s dragoljubom
cvjetovi ružmarina
cvjetovi lavande
jaglac
Lijep je ukras salatama, ima nenametljiv okus. Dodaje se i u kuhana jela od mesa i ribe.
klinčić
Stavite ga u salatu radi ukrasa i u slastice zbog mirisa. Najbolji su sitni karanfili s malo latica jer najjače mirišu.
bagrem
Cvjetove bagrema treba brati dok još nisu otvoreni. Najčešće se umaču u lijevano tijesto i prže.
bazga
Bazga se priprema slično kao i bagrem (prži se). Ima prekrasan miris.
Najčešće se koristi za pripremu soka od bazge koji pripada mirisima i okusima mog djetinjstva.
cvjetovi tikvica
ivančice
Cvjetovi imaju jako nježne latice, pa se koriste isključivo sirovi.
suncokret
cvjetovi vlasca
Začinska biljka koja raskošno cvijeta i najčešće se koriste lišće, plodovi i korijen.
Cvjetovi su vrlo dekorativni i također imaju okus po luku, a neki članovi moje obitelji ih jedu takvim tempom (direktno iz začinskog vrta), da ih moram ograničavati , jer u protivnom bi moja začinska oaza u kratkom roku ostala bez ovog prekrasnog uresa.
crni slijez
tratinčice
mimoza
zumbul
kamilica
jasmin
Jasmin prekrasno miriše i upotrebljava se u slatkim ( sladoled ) i slanim jelima. Poznat je umak za slatkovodne ribe.
cvijetovi kadulje
mak
Mak svojim živim bojama ukrašava salate. Nema nametljiv ni okus ni miris i koristi se kao prirodna boja za slastice.
Nema komentara:
Objavi komentar