i par prijedloga sa čime ga kombinirati.
Kao što sam već spominjala u postu s receptima za čili umake mi smo veliki čili-ljupci..
U kući uvijek imam sušene čili papričice, čili pahuljice, čili u prahu, razne umake s čilijem, čili džem i ako je ikako moguće, svježe čili papričice raznih vrsta.
Kad je sezona pune su nam zdjele krasnih papričica u svim bojama i oblicima i osim što ih konzumiramo svježe, spremamo ih za vrijeme kad ih neće biti u izobilju, po starim provjerenim receptima ali i novo otkrivenim za kojima smo uvijek u potrazi.
Ovaj recept za CHILLI JAM, koji slijedi, je jedan od onih dobro isprobanih i izbalansiranih recepata, savršen recept, vrlo iskoristiv i mnogo puta tražen od onih koji su taj džem probali.
Sastojci za 2 šalice:
1 glavica češnjaka,
oguljeni češnjevi
6-8 crvenih feferona,
sitno nasjeckanih, može i zelenih ili kojih god vam drago
za blaži sos dio čilija
može se zamijeniti paprikom
200 g svježeg đumbira,
oguljenog i naribanog
350 g šećera
½ šalice vode
½ šalice vode
naribana korica 5 limeta
½ šalice rižinog octa
3 žlice ribljeg umaka
1 žličica soja sosa
Postupak:
Postupak:
Napraviti pire od čilija, češnjaka i đumbira.
Staviti u lonac sa
šećerom, vodom, koricom limete, rižinim octom, ribljim sosom i soja sosom.
Grijati i miješati na
srednjoj vatri dok se šećer ne otopi i onda još dok se količina ne smanji za
trećinu.
Staviti u vruće,
sterilizirane staklenke do razine 3 mm od vrha i zatvoriti.
Kad se otvori staviti u
frižider.
Traje do 3 mjeseca.
Recept je preuzet iz kuharice Annabel Langbein:The Free Range Cook
Promijenila sam količinu šećera, izostavila lišće makrut limete jer ga je kod nas nemoguće nabaviti, a ionako je taj sastojak naveden kao opcija, ali zato povećala količinu naribane korice limete da bi kompenzirala nedostatak lišća makrut limete.
Recept je preuzet iz kuharice Annabel Langbein:The Free Range Cook
Promijenila sam količinu šećera, izostavila lišće makrut limete jer ga je kod nas nemoguće nabaviti, a ionako je taj sastojak naveden kao opcija, ali zato povećala količinu naribane korice limete da bi kompenzirala nedostatak lišća makrut limete.
Zagrijati pećnicu na 160 C.
Pileća krilca ili pileće batke posoliti i posložiti u zdjelu u jednom sloju.
Dodati 2 crvena luka narezana na četvrtine (opcija).
Premazati ih sa toliko čili džema koliko je dovoljno da prekrije komade piletine sa svih strana, kad sve skupa dobro promiješamo.
Na 16 bataka, što je količina za 4-6 osoba, potrebno je otprilike 6 velikih žlica čili džema.
Peći 90 minuta poklopljeno i zatim na 200 C još 15 minuta otklopljeno, da se piletina i luk lagano karameliziraju.
Posipati svježim lišćem korijandera ili peršina i servirati.Pileća krilca ili pileće batke posoliti i posložiti u zdjelu u jednom sloju.
Dodati 2 crvena luka narezana na četvrtine (opcija).
Premazati ih sa toliko čili džema koliko je dovoljno da prekrije komade piletine sa svih strana, kad sve skupa dobro promiješamo.
Na 16 bataka, što je količina za 4-6 osoba, potrebno je otprilike 6 velikih žlica čili džema.
Peći 90 minuta poklopljeno i zatim na 200 C još 15 minuta otklopljeno, da se piletina i luk lagano karameliziraju.
Na isti način mogu se peći i kobasice samo treba prilagoditi vrijeme pečenja vrsti i debljini kobasica.
Super su uz grah salatu i hladno pivo.
Zagrijati pećnicu na 200 C.
Pomiješati 125 ml čili džema
sa 4 žlice vode
i 2 žlice soka limete.
sa 4 žlice vode
i 2 žlice soka limete.
6-8 komada pilećih prsa posoliti i poslagati u jednom sloju, kožom prema gore, u posudu u kojoj ćemo ih peći, pa ih preliti pripremljenom marinadom.
Peći 30-35 minuta ili više ako je potrebno.
Ako pripremamo filete neke ribe marinirane na ovaj način, vrijeme pečenja je 8-10 minuta
Pečeni
Camambert ili Brie
Kolut sira zarezati s gornje strane na par mjesta, obilno premazati čili džemom i peći na 200 C 10-15 minuta.
Poslužiti sa dodatnom količinom džema.
Što je džem ljući to bolje, jer se pečenjem dio ljutine gubi.
Još jednostavnija varijanta je narezati Camamert, Brie ili neki drugi sir na kriške i poslužiti sa čili džemom kao umakom.
Kolut sira zarezati s gornje strane na par mjesta, obilno premazati čili džemom i peći na 200 C 10-15 minuta.
Poslužiti sa dodatnom količinom džema.
Što je džem ljući to bolje, jer se pečenjem dio ljutine gubi.
Još jednostavnija varijanta je narezati Camamert, Brie ili neki drugi sir na kriške i poslužiti sa čili džemom kao umakom.
Sve fino i baš slasno izgleda, za prste polizat :)
OdgovoriIzbrišiZanima me jel ovaj đem ispadne jako šarf?
Ljutina džema ovisi o vrsti papričica koje staviš, ali uglavnom nije jako ljut.Najljući koji sam radila je kad sam stavila habanero papričice ali je zato imao prekrasnu aromu ( za njih kažu da su među ljutim papričicama kao tartufi među ostalim gljivama). Ako želiš blaži džem, dio čilija možeš zamijeniti paprikom.
OdgovoriIzbrišiJa jako volim takve stvari, ali kod mene nisu svi za ljuto pa moram balansirati :) hvala ti.
Izbriši:)))) Probaj staviti više paprike, a manje čilija, a osim toga ako se koristi za marinadu puno ljutine se izgubi pečenjem, tako da uglavnom ispadne slatkasto s vrlo malo pikantnosti.Sretno s balansiranjem.
OdgovoriIzbrišilp
Iako mi ljuto nije prvi izbor meni ovo odlično zvuči i izgleda ! I skroz zanimljivo, želim probati :)
OdgovoriIzbrišiBit će mi drago :)
OdgovoriIzbrišiObožavamo chilli i sigurno ćemo ovo napraviti prvom prilikom!! Odlično!
OdgovoriIzbriši:))))) Garantiram užitak za okusne pupoljke!
OdgovoriIzbriši