Mi smo veliki čili-ljupci. Uzgajamo ih u vrtu kraj vikendice u Međimurju ali i na terasi u Zagrebu. Svake godine sijem neke stare i neke nove sorte. Počela je sezona. Pojedine vrste sazrijevaju ranije, a neke kasnije. Polako ih beremo, testiramo im arome, tražimo nove recepte i radimo svoju listu najboljih.
Ova dva recepta, koja predlažem, su apsolutni pobjednici našeg opsežnog istraživanja :):)
Za sada!
Jer bit će ih sigurno još.
Recept br. 1
"An Ode to Chile Peppers
(and the Best Hot Sauce Recipe I've Got)"
"An Ode to Chile Peppers
(and the Best Hot Sauce Recipe I've Got)"
Sastojci:
340 g svježih čili papričica (raznih vrsta, po volji)
Moj mix (s moje terase) : Cayenne Long Slim, Jalapeno, Poinsettia, Tabasco, Thai Dragon i jedna Jamaican Hot Red
Numex Pinata (zelene) koristila sam u receptu br. 2
1 glavica pečenog češnjaka
2 i 1/4 šalice bijelog vinskog octa
2 žlice smeđeg šećra
2 žlice soli
2 žlice smeđeg šećra
2 žlice soli
Priprema:
Čili papričice (bez peteljki) i pečeni češnjak (istisnuti iz ljuske) staviti u multipraktik i usitniti. Pomiješati bijeli vinski ocat, šećer i sol , staviti u mali lonac i zagrijati do vrenja. Povremeno miješati dok se šećer ne otopi. Ostaviti da se ohladi.
Čili smjesu staviti u staklenku i preliti mješavinom octa, šećera i soli. Ako je potrebno dodati još octa, da smjesa bude potpuno pokrivena. (meni je trebalo manje, samo oko 2 šalice).
Zatvoriti staklenku i držati u frižideru, gdje može stajati od 3 mjeseca do godinu dana.
Pečeni češnjak
Glavici češnjaka odrezati vrh, posoliti, pošpricati maslinovim uljem i zamotati u alu-foliju. Staviti peći u pećnicu na 200 C, oko 45 minuta. Istisnuti češnjak iz ljuski i koristiti odmah ili staviti u frižideri i koristiti po potrebi.
Pošto je vrlo neekonimčno paliti pećnicu za jednu glavicu češnjaka, svaki put kad pečete meso bilo koje vrste u pećnici, ubacite i koju glavicu češnjaka više. U tom slučaju nije potrebna folija.
Kod nas je već tradicija da uz svako meso koje se peče u pećnici ubacimo nekoliko glavica češnjaka. Nešto se pojede odmah, a nešto spremim za potrebe kakvog namaza, sosa, dresinga... ili koristim za podlogu kod pripreme brusketa.
Kod nas je već tradicija da uz svako meso koje se peče u pećnici ubacimo nekoliko glavica češnjaka. Nešto se pojede odmah, a nešto spremim za potrebe kakvog namaza, sosa, dresinga... ili koristim za podlogu kod pripreme brusketa.
U originalnom receptu pod nazivom
"An Ode to Chile Peppers (and the Best Hot Sauce Recipe I've Got)",
piše da se dobije oko litru ovog sosa (ja sam dobila 3 šalice).
Jamaican Hot Yellow
Jamaican Hot Red
Poinsettia
Jalapeno Purple
Pretty in Purple
Bulgarian Carrot
Recept br. 2
Master Hot Sauce
Sastojci:
2 žlice soli
1,5 šalica bijelog vinskog octa
Staviti papričice i sol u sjeckalicu i napraviti pire.
Premjestiti pire u staklenku i lagano poklopiti ( nikako ne potpuno zatvoriti).
Ostaviti na sobnoj temperaturi 12 sati, da lagano fermentira.
Umiješati ocat i opet lagano zatvoriti poklopac.
Neka stoji na sobnoj temperaturi od 1 - 7 dana.
Što dulje stoji aroma će biti jača.
Staviti sos opet u sjeckalicu i pustiti da radi oko minutu.
Procijediti sos kroz cjedilo s finom, gustom mrežicom i uliti u čistu staklenku.
(Praktičnije je koristiti pasirku).
Stajanjem će se tekućina odvojiti od gušćeg dijela, pa je prije upotrebe potrebno malo promiješati.
Držati u hladnjaku.
P.S. Sličnim procesom fermentacije proizvodi se i poznati Tabasco sos,
samo što u tom slučaju fermentacija traje 3 godine i odvija se u hrastovim bačvama.
Koja kolekcija! Pa vi ste pravi fanovi hot chili pappersa :))
OdgovoriIzbrišiJesmo, jesmo pravi :);)
IzbrišiSuper su mi papričice i jako mi je lijepo vidjeti kako ih uzgajate, odlično vam uspjevaju i baš ih ima puno vrsta ! Sigurno su i oba sos-a jako dobri, ja ih ne koristim baš puno, ali kada dođu na red volim da su oni pravi, hot ! :)
OdgovoriIzbriši