petak, 11. svibnja 2012.

FOIE GRAS

Kraljica svih pašteta.
Foie gras je jedan od najljepših specijaliteta francuske kuhinje i uz kavijar prenosi slavu o profinjenosti europske kuhinje.
To je jetra od patke ili guske i uglavnom se jede sirova ali može se i blago termički obraditi što joj daje još intezivniji okus (što je iz par razloga i moj odabir).
Zbog načina na koji se dolazi do jetre pogodne za takav način konzumacije, to je jedan od najskupljih i najkontroverznijih obroka. U nekim zemljama, kao recimo u Velikoj Britaniji, zabranjena je proizvodnja ali ne i konzumacija.
Ali neću dalje o tome.....



Recept:
na način restorana Kukuriku - Kastav

 Sastojci:
 1/2 kg guščje jetre (ili pačje)
1 kriška pancete
1 glavica luka (kad je sezona može i mladi)
par listića kadulje
par listića bosiljka (ili listići svježeg timijana)
malo prošeka i vinjaka
1 žlica kapara
1 žličica senfa
sol i papar
maslac



 Postupak:

Na maslacu propirjati sitno nasjeckani luk. Dodati sitno narezanu pancetu i jetrica. Popeći lagano jetrica sa svih strana. Podliti prošekom i još malo pirjati. Dodati vinjak i flambirati. Kad se jetrica ohlade dodati im sjeckani bosiljak i kadulju, senf, kapare i još malo prošeka. Posoliti i popapriti. Umiješati omekšali maslac. Izmiksati. Staviti u posudu u kojoj ćete servirati paštetu i preliti otopljenim maslacem. Staviti u hladnjak na bar 2 sata.

















Poslužiti s nekim finim tostiranim kruhom i umakom od ljutike, kako to rade u Francuskoj.
Uz tu paštetu savršeno paše neko desertno muškatno vino.

Isti recept može se koristiti za izradu paštete od pačjih jetrica (a ja na isti način spremam i paštetu od pilećih jetrica).
 




                              Prepečenac, na kojem se pašteta lagano topi, s grančicama timijana....mmmm










Nema komentara:

Objavi komentar