subota, 5. svibnja 2012.

Koncetrirane jagode s ružinim laticama

Ovim receptom veselo se pridružujem igrici Ajme koliko nas je  na  temu ovog mjeseca - jagode - koju je zadala Zoka s odličnog bloga - Pans and Pots







 C.Atkinson, C.France & M.Mayhew : The Encyclopedia of  SAUCES, PICKLES & PRESERVES

Originalni recept ide ovako:

Sastojci:

900 g šumskih jagoda
450 g vrtnih jagoda (očišćene, narezane i blago zgnječene)
2 pupoljka tamno crvene ruže
sok 2 limuna
1,3 kg šećera (ili pola količine voćnog šećera)
par kapi ružine vodice

Postupak:

Staviti jagode u neku nemetalnu zdjelu zajedno sa ružinim laticama, limunovim sokom i zagrijanim šećerom (Kad vagnete šećer, možete ga zagrijati da se brže rastopi. Uključite pećnicu na najnižu temperaturu i stavite šećer u vatrostalnu zdjelu. Grijte šećer 15 minuta.),
pokriti i ostaviti preko noći.
Drugi dan staviti jagode u lonac i lagano zagrijavati, mješajući dok se šećer ne rastopi.
Jagode možete izmiksati štapnim mikserom.



















Kuhati 10-15 minuta (na oko 105 C) ili koliko je potrebno do zadovoljavajuće gustoće..
Umiješati ružinu vodicu i maknuti lonac s vatre.
Maknuti pjenu i ostaviti da se hladi 5 minuta.
Staviti u sterilizirane staklenke.





Ova moja staklenka sadrži:

750 g vrtnih jagoda
latice tri pupoljka ruže s mog balkona
70 g voćnog šećera
sok od pola limuna
4-5 kapi ružine vodice

U sezoni jagoda stvarno je lako i brzo napraviti ovaj džem, pa ga ja radim periodički, u manjim količinama, kad usfali.
Odličan je preljev za sladoled, a pošto sam u "sladolednom" periodu (tražim savršene recepte za sladolede) želim imati bar jednu staklenku pri ruci za kombiniranje...







.... naravno mažemo ga i na kruh....























1 komentar: