srijeda, 14. studenoga 2012.

Mirisne, mediteranske, mesne okruglice


Svježe namirnice, neštedljiva upotreba aromatičnog bilja i začina, maslinovo ulje i jednostavnost pripreme prepoznatljive su odlike grčke kuhinje.


Moja (još nedovoljno proučena i iskorištena) kuharica, “The Illustrated Food and Cooking of Greece”, razlog je objavljivanja ovog recepta. Bazični recept (radi se zapravo o receptima), prilagođen je godišnjem dobu (vrijeme svježeg i mirisnog začinskog bilja), tehnikama koje su mi prihvatljivije i količini koja mi je praktičnija (ako nisu rađene za tulum, pola količine zamrznem).
Ove mesne okruglice mogu se servirati i samo pečene ili pržene.
(grč. KEFTEDES – slane mesne okruglice s krušnim mrvicama začinjene lukom i pržene u ulju).
U tom slučaju treba ih malo jače zapeći i servirati kao toplo predjelo uz labneh, focacciu, paradajz, mladi luk, feferone…...



 
 
 
Osnovni sastojci:
oko 300 g mljevene janjetine
oko 300 g mljevene teletine
oko 300 g mljevene junetine
4 šnite kruha (bijelog ili nekog integralnog) + mlijeko
2 luka (naribanog)
2 jaja (lagano istućena)
4-6 režnja češnjaka
vegeta
sol
papar
10 tak grančica friškog sitnolisnog timijana
vezica peršina
 
Opcije za kombiniranje:
mladi luk
mladi češnjak
vlasac
bosiljak
kadulja
origano
metvica
korica limuna ili naranče
jalapeno papričice
chili
senf
 
 
Prvo u lonac staviti paradajz, celer, cijeli oguljeni luk, režnjeve češnjaka, timijan, bosiljak, posoliti, popapriti, malo pošećeriti i kuhati na laganoj vatri 20 – 30 minuta. Izvaditi začine i dodati malo maslinovog ulja.
Kruhu odstraniti koricu, narezati ga na manje komade i namočiti u mlijeku.
U zdjelu staviti meso, lagano istučena jaja, naribani luk, zgnječeni češnjak, ocijeđeni kruh, sol, papar, (nasjeckani mladi luk), listiće svježeg timijana i origana te nasjeckani peršin. Sve dobro izmiješati. Ostaviti da odstoji pola sata.
Mokrim rukama oblikovati okruglice (od ove količine izađe oko 40 kom) i slagati ih na lim koji smo prekrili papirom za pečenje.
 
 
 
 
 Peći na 190 stupnjeva C oko 30 – tak minuta.
Izvaditi ih i staviti u saft od paradajza, pa kuhati na laganoj vatri još 20 – 30 min.
 
Poslužiti se mogu s pire-krumpirom ili rižom ili tjesteninom ili palentom...
 
 
 

3 komentara:

  1. Okruglice mi jako dobro izgledaju i recept je odličan. Posebno mi se sviđaju opcije za kombiniranje i ovo svakako bilježim. Izgleda baš fino i ukusno !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :)))U većini slučajeva, u kuhanju, se ne držim nekih strogo propisanih količina (osim kod kolača), pa mi je ponekad i teško napisati recept za neko jelo i zato pokušavam ponuditi što više opcija, naročito što se tiče začina.Bitan je samo princip, a na nama je da pronađemo najbolji, nama odgovarajući, omjer.

      Izbriši
  2. volim okruglice, divan je ovaj recept kao i opcije za kombiniranje, rado ću isprobati

    OdgovoriIzbriši