I opet šljive !
Ovaj put predlažem recept za odličan sos koji se koristi kao slatko - kiseli prilog jelima u kineskoj kuhinji, uz pržena jela, proljetne rolice, uz pečenu patku, piletinu...
ali odlično ide i uz domaće kobasice ili pečenice....
provjereno!!!
Ono što mi se sviđa u ovom receptu (osim, naravno, okusa), je činjenica da slatkoća ne dolazi od dodanog šećera, što je često slučaj, nego iz šljiva.
Na sličan način, u kineskoj kuhinji, radi se i sos od breskve, marelice ili ananasa i jedva čekam isprobati ovaj recept baziran na tim sastojcima.
Recept
15-20 šljiva srednje veličine
6 češnja češnjaka, zgnječenih
1/2 šalice sitno sjeckanog crvenog luka
1 žlica ribanog đumbira
1/4 šalice soya sosa
2 žlice sweet chili sosa
1-2 čili papričice, nasjeckane (po želji)
Priprema:
Pomiješati šljive s češnjakom, lukom, đumbirom, soya sosom, čili sosom i čili papričicom .
Staviti mješavinu u lonac i grijati na srednjoj temperaturi oko 20 minuta, povremeno miješajući.
Izmiksati.
Može se čuvati u frizeru do 6 mjeseci ili u hladnjaku do 2 tjedna.
hehe šljiva nikad dosta.
OdgovoriIzbrišiSos je divan, sviđa mi se cijeli ovaj tvoj šljiva-serijal :)
Hvala ti na podršci :):)
OdgovoriIzbriši