Kako iskoristiti
ostatke kruha, starog dan ili dva?
Jednostavno,
napraviti začinjeni čips od kruha!
Prije par
godina, kad sam otkrila ovaj recept, radila sam ga jako često jer ostataka kruha
u našoj kući bilo je u izobilju.
Danas kad na
kraju dana ustanovim da imamo višak kruha, narežem ga na šnite, stavim u vrećicu i
zamrznem. Kad zatreba stavim šnitu u toster i tostiram. Ili ga zamrznem u
komadu i kad zatreba izvadim ga, omotam mokrim papirom za pečenje, stavim u
pećnicu na 180 C i imamo topli, „friški“ kruh. ili toplo, hrskavo pecivo.
Vrijeme zagrijavanja ovisi o veličini kruha ili peciva ali ne treba puno. Uglavnom
je dovoljno 15- 20 minuta za manje štruce ili pecivo.
Unatoč tome često imamo višak kruha, samo ne u tako
velikim količinama kao nekad. Osim toga ponekad kruh ili pecivo namjerno ostavim ne bi li
drugi dan mogla napraviti novu turu čipsa, igrajući se nekim novim
kombinacijama začina.
Držim staklenku sa čipsom u prolaznom dijelu kuhinje,
svima na vidiku i naravno, prazni se velikom brzinom, na moje zadovoljstvo.
Recept:
Kruh ili pecivo
narezati na jako tanke šnite (oko 2 mmm).
Najlakše je
električnom mašinom za rezanje jer je
brže i svaka šnita ispadne jednaka.
Rasporediti
ih u jednom sloju na lim s papirom za pečenje.
Poprskati ih
maslinovim uljem ( šprica olakšava posao ).
Ravnomjerno
posoliti, popapriti i začiniti po želji.
Praktično je
prvo napraviti mješavinu začina i koristiti malo sito da bi šnite kruha
optimalno začinili ali ja to rijetko radim jer kad krenem dodam malo ovog, pa malo onog, pa kad mislim da je to to, još mi nešto padne na pamet...
Prijedlozi:
Čili u
ljuskicama ili u prahu
Crvena paprika
(slatka ili ljuta)
Crveni papar,
zdrobljeni
Origano
Mažuran
Timijan
Kumin
Harissa
Curry prah
(THAI, MADRAS, ZELENI)
Garam masala
Mediteranska
mješavina začina
Cajun
mješavina
Meksička
mješavina
Mljevene sušene gljive
Kombinacije
su brojne.
Postupak:
Zagrijati pećnicu
na 200 C
Peći 3-5
minuta (ovisi o pećnici)
Ohladiti i
spremiti u posudu koja se može dobro zatvoriti.
Dobro je najmanje 2 tjedna.
Osim za
grickanje čips od kruha može se iskoristiti na još jedan način.
Možemo ga zdrobiti,
grubo rukama ili fino u sjeckalici i imamo fine, začinjene krušne mrvice.
Mogu se
koristiti kao posip za tjesteninu,
pečeno povrće, zapečeni grah, kao dio tapenade za ribu ili piletinu..., salate...
Izvor originalnog recepta: delicious days
If you are going to purchase the best massage chair, then take a dive at reviewssaint.com to read out its features.
OdgovoriIzbrišiIf you are making a plan to buy led grow light then make a visit to 420rep.com to check its reviews.
OdgovoriIzbriši