četvrtak, 26. travnja 2012.

The keksi

........................s limunom i klinčićem
Kada smo ih probali, još onako tople, bili smo, bez pretjerivanja, oduševljeni.


Sastojci za keksiće:

2 šalice brašna
1/4 žličice klinčića u prahu
1/8 žličice soli
3/4 šalice omekšalog maslaca
1 šalica šećera ili 1/2 šalice voćnog šećera
1 jaje
limunova korica

Sastojci za glazuru od limuna:

1 1/2 šalica šećera u prahu
3 žlice vode
1/4 žličice limunskog ekstrakta
Pomiješati brašno, klinčić i sol. Istući maslac i šećer dok se ne zapijeni.
Dodati jaje i limunovu koricu i promiješati.
Dodati smjesu brašna i miksati dok se sve dobro ne spoji.
Podijeliti tijesto na dva dijela i formirati valjke duljine oko 20 cm i promijera oko 3 cm.
Umotati u masni papir i staviti u hladnjak na jedan sat.
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Izrezati tijesto na kolutiće (debljine oko 1 cm), staviti ih na masni papir i peći oko 15 min. dok ne porumene.
Keksiće staviti da se ohlade na rešetki.
Za limunsku glazuru izmiješati šećer, vodu i ekstrakt limuna dok se sve ne izjednači.
Ukrasiti keksiće i ostaviti da malo odstoje dok se glazura ne stvrdne.

Recept je iz časopisa "Iće & piće" iz članka "Slatki život...TETE KUHAJU"
U mojoj varijanti umjesto običnog ide pola količine voćnog šećera.
Pomiješam jednu šalicu oštrog i jednu šalicu glatkog brašna.
Stavim mrvicu više klinčića i dosta limunove korice.
Glazura mi je malo preslatka ( i inače ne volim jako slatko), pa za ukrašavanje moram, za ubuduće, naći nešto manje slatko.
I tako ih, uglavnom, pojedemo prije nego se ohlade.
Svakako isprobajte.
Jako su dobri.

........a koristila sam ih i za dekoriranje




2 komentara:

  1. Vjerujem da ste bili oduševljeni. Ja sam oduševljena izgledom keksića.
    a kombinacija limuna i klinčića zvuči predobro.

    OdgovoriIzbriši
  2. Klinčići i limun su super kombinacija, a bazična smjesa pruža još dosta mogućnosti igranja sa začinima...cimet, kardamom, narančina korica, kurkuma, crveni papar......

    OdgovoriIzbriši