ponedjeljak, 2. travnja 2012.

Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum L. )


 
Raste po sjenovitim i vlažnim bjelogoričnim šumama, pod grmljem, uz šumske putove i potoke. Mlade listove najbolje je brati od ožujka do lipnja, a lukovice se beru u jesenskim mjesecima. I listovi i lukovice mogu poslužiti kao aromatičan dodatak juhama, mesu, salatama, umacima, varivima...
Upotrebljava se samo u svježem stanju jer sušenjem gubi svoj karakterističan miris i okus.
U proljetnim listovima ima vitamina C i karotina.
Karakterističan miris daje mu eterično ulje koje je sličnog sastava kao češnjak.
Kod branja treba paziti da se srijemuš ne zamijeni s listovima đurđice ili mrazovca koji su otrovni. Od srijemuša ih je lako raspoznati jer ne mirišu na luk.

                                         Medvjeđi luk, iz mog vrta, u cvatu

Pesto od medvjeđeg luka
najbolji do sad
odličan omjer sastojaka
izvor: Jutarnji list

30 dag medvjeđeg luka
10 dag pinjola ili oraha
10 dag parmezana ili nekog sličnog sira (kozji bi bio dobar izbor)
1 dl maslinova ulja

Prvo dobro, u blenderu, izmiksati ulje i listove srijemuša.
Zatim dodati naribani sir i pred sam kraj pinjole da se previše ne usitne.

Odličan je kao namaz za kruh  (osobito za prepečenac) ili kao dodatak tjestenini.
Može se pomiješati sa friškim sirom, pa dobijemo novu varijantu namaza.
Kad se žlica do dvije doda varivima ili gustim juhama razultat je fantastičan. 



Krem juha od medvjeđeg luka
recept: Branimir Tomašić - Mala hiža



za 4 osobe

1 l pilećeg temeljca
1 korijen celera
3 male glavice luka
1 stručak medvjeđeg luka
ulje, sol i papar

Na ulju propirjati luk i dodati oprani, blanširani i propasirani medvjeđi luk.
Još malo pirjati. Dodati naribani celer i pileći temeljac.
Prokuhati. Sve usitniti štapnim mikserom i začiniti po želji.
Servirati s prepečenim kruhom.








Nema komentara:

Objavi komentar