subota, 21. travnja 2012.

Sladoled

Kome dugujemo pronalazak sladoleda?
Svi se slažu da zaslugu za njegov pronalazak treba pripisati Kinezima, iako to nije bio isti sladoled kao danas, nego nešto hladno, napravljeno od voćnih sokova čuvanih u snijegu u podzemnim "ledenicama".
Kinezu su svoju vještinu prenjeli Perzijancima, Indijcima i Arapima, a oni Sicilijancima, koji su ga usavršili.
Upravo je Sicilijanac Francesco Procopio Cultelli, koji je 1660.godine emigrirao u Francusku, otvorio u Parizu, u Rue Des Fosses Saint-Germain, "Cafe Procope" u kojem je prodavao sladoled, specijalitet njegova otoka. I tako je krenulo...

Ono što nazivamo sladoledom zapravo se dijeli na više vrsta. To mogu biti zaleđene kreme s više ili manje jaja i masnoće tj. mliječni sladoledi, voćni sladoledi i lagani zrnati sladoledi (granite). A tu je i smrznuti jogurt, u svojoj jednostavnosti upravo fantastičan, niskokaloričan desert (obožavam ga !!!). Voćne sladolede možemo pripremati samo od voćne kaše i sirupa ili bez sirupa, ili im možemo  dodati tučeno slatko vrhnje.....dodamo li ga prije zamrzavanja dobit ćemo pjenasti sladoled ili parfe-sladoled, a umiješamo li ga u stvrdnuti sladoled imat ćemo ledenu sladolednu kremu ili plombiere.U sve voćne sladolede može  se staviti i snijeg od bjelanjaka.
...
Kakav god sladoled radili najvažnije je pravilno ga zamrznuti.U svakoj smjesi za sladoled ima mnogo tekućine koja se zamrzavanjem pretvara u igličaste kristale. To ćemo izbjeći mješanjem sladoleda u toku zamrzavanja.
Najbolje i najelegantnije rješenje je stroj za sladoled ali nije jedino. Ako sladoled zamrzavamo bez tog pomagala, ulijemo smjesu u posudu i stavimo u zamrzivač. Izvadimo posudu nakon 45 minuta i  dobro promješamo.Vratimo sladoled u frizer. Postupak ponavljamo svakih pola sata dok se sladoled skroz ne smrzne ( to traje oko 2-3 sata).
Pola sata prije nego što namjeravamo guštati u sladoledu dobro je staviti ga u hladnjak da se malo "opusti"

Sladoled od limuna
Izvor: Tartelette

Sastojci.
Naribana korica 3 limuna
1/2 šalice soka od limuna
3/4 šalice šećera ili 2/3 šalice agava sirupa
4 žutanjka
malo soli
1 šalica mlijeka
2 šalice slatkog vrhnja

U zdjelici pomješati koricu limuna, sok i šećer ili sirup od agave.















Staviti u hladnjak na 1-2 sata, da se prožmu okusi.
U većoj zdjeli izlupati žutanjke.
Zagrijati mlijeko (na 80 C) i preliti mlijeko preko žutanjaka.
Vratiti mlijeko s žutanjcima na vatru i lagano zagrijavati dok se smjesa ne zgusne.
Staviti u hladnjak na 2 sata.
Pomiješati smjesu s lagano istučenim slatkim vrhnjem i smjesom limuna, limunove korice i šećera (agava sirupa).
Staviti u aparat za sladoled.







Ideja za serviranje:
Tomo Špiček
Preliti sladoled od limuna bučinim uljem i posipati nasjeckanim bučinim košticama.


Sladoled od zelenog čaja (matcha)
Izvor: Spoonful
prilagođeno iz kuharice "Harumi's Japanese Home Cooking"

 O matcha čaju








Sastojci:
2 žlice zelenog čaja u prahu (matcha)







2/3 šalice kristal šećera (ili 1/3 šalice voćnog šećera  u mojoj varijanti)
3 žumanjka
3/4 šalice mlijeka
3/4 šalice slatkog vrhnja

1. U manjoj zdjelici pomiješati prah zelenog čaja s 2 žlice šećera.
2.U drugoj zdjeli izmiksati  žutanjke s ostatkom šećera.
3. Zagrijati mlijeko ali ne smije zakipiti (idealna temperatura je 80 C).
   Maknuti mlijeko s vatre i par žlica mlijeka umiješati u smjesu zelenog čaja i šećera .
   Kad se dobije glatka pasta, umiješati je u ostatak mlijeka i pomiješati sa smjesom jaja i šećera.
4. Vratiti smjesu na laganu vatru i zagrijavati miješajući (ne smije zakuhati) dok  se ne zgusne
   (kad miješamo ostaje trag na dnu zdjele).
   Ostaviti da se potpuno ohladi.
5.  Lagano umutiti slatko vrhnje i pomiješati s pripremljenom smjesom.
6.  Staviti smjesu u hladnjak na 1-2 sata, a tek tada u aparat za sladoled.
  • Ako sladoled zamrzavamo bez tog pomagala, ulijemo smjesu u posudu i stavimo u zamrzivač. Izvadimo posudu nakon 45 minuta i dobro promješamo.Vratimo sladoled u frizer. Postupak ponavljamo svakih pola sata dok se sladoled skroz ne smrzne ( to traje oko 2-3 sata).







Nema komentara:

Objavi komentar