utorak, 24. travnja 2012.

Thomas Keller - The French Laundry

 Thomas Keller:The French Laundry Cookbook




Thomas Keller je chef i vlasnik restorana  The French Laundry u Napa Valley u Kaliforniji, za koji
New York Times  "kaže" da je "najuzbudljivije mjesto za jelo u Americi"
The French Laundry je višegodišnji pobjednik - Restaurant Magazine : Top 50 restorana na svijetu

Thomas Keller je  jedini američki kuhar koji je nagrađen istodobno sa tri Michelin zvjezdice za dva različita restorana.
Za njega kažu da je čarobnjak, purist, čovjek opsjednut time da sve bude točno kako treba biti.

Moj suprug voli se hvaliti da je uživao po izvrsnim restoranima na preko nekoliko kontinenata (tu i tamo i mene povede), od Stockholma i Amsterdama do Bahreina, od Lisabona do Pekinga i Hong Konga. Puno puta je bio i u SAD i u njegovim pričama ima fantastičnih restorana iz New Yorka, New Orleansa, Seattlea, San Francisca, San Diega, Los Angelesa, Las Vegasa... ali kad ga pitate koji je najbolji restoran u kojem je ikad bio bilo gdje u svijetu, gdje je najbolje jeo i pio, gdje se najbolje osjećao, za prvo mjesto nema konkurencije. Yountville u dolini Napa je mjesto, a restoran je The French Laundry. Uvijek mu ističem (naročito jer tom prilikom nisam bila s njim) da to ima meni biti zahvalan jer sam o tom mjestu čitala u knjizi Anthony Bourdaina i rekla mu da obavezno mora poći tamo. Dva mjeseca ranije pokušao je dobiti stol za četvero, ali sve je bilo puno. Srećom, preko svojih poslovnih partnera, jedne od najvećih američkih kompanija uopće, sa sjedištem baš u Kaliforniji, upornim inzistiranjem uspio se ipak ugurati na večeru (to je očito bila jedina mogućnost jer na stol se čeka i do 6 mjeseci)). Uostalom, pogledajte što su jeli i pili te večeri...




 A sad, prvi recept iz Keller-ove kuharice!

Tomato confit ili polagano pečeni paradajz



Kad je sezona paradajza pečem ih na ovaj način skoro svaki drugi dan jer ne dolazi u obzir da ih nema u hladnjaku.....mora ih biti,...
pa tako je jednostavno, a dobijemo koncetrat okusa i mirisa tog predivnog ploda, savršeno.

Sastojci:
paradajz
exstra djevičansko maslinovo ulje
sol i friško samljeveni papar
grančice timijana

Postupak:
Svakom paradajzu na vrhu zarezati križić. Staviti ih u kipuću slanu vodu na oko 30 sekundi. Izvaditi ih i odmah ih staviti u ledeno hladnu vodu.
Oguliti ih.
Prerezati paradajz na polovine ili četvrtine ( ovisi o vrsti i veličini paradajza). Izvaditi im sjemenke i sredinu.



Rasporediti paradajz na lim obložen papirom za pečenje i to unutarnjom stranom okrenut prema gore. Posoliti i popapriti. Posipati na listiće narezanim češnjakom i timijanom.
Lagano poškropiti maslinovim uljem.


Svaku polovicu paradajza preokrenuti na način da većina listića češnjaka i timijana ostane ispod paradajza (da se kod pečenja ne presuše).
Još malo posoliti, popapriti i pokapati s malo maslinova ulja.


Staviti peći na 120 C od 1,5 do 2 sata.
Paradajz je gotov kad je lagano suh izvana, a iznutra je još uvijek sočan.


Staviti paradajz u staklenku i zaliti ga maslinovim uljem. Prije toga maknite grančice timijana i listiće češnjaka jer su već pustili dovoljno arome prilikom pečenja.
 Ja to često ne radim jer volim miris i okus timijana i češnjaka ma kako intezivan bio.
U hladnjaku može stajati bar tjedan dana.






Bit će ukras skoro svakom jelu, a o božanstvenom okusu da i ne govorim.



I ovim receptom priključujem se igrici ajme, koliko nas je s temom paradajz, koju je zadala domaćica Tamara s bloga What's for dessert

Nema komentara:

Objavi komentar