Lako je napraviti granolu, a još je lakše uživati u njoj. Sastojke možete kombinirati po vlastitoj želji, baš onako kako volite, ako pazite na omjer suhih i mokrih sastojaka da bi se suhi sastojci ravnomjerno obložili mokrim i optimalno ispekli.
Kombinra se s mlijekom
( kravljim, bademovim... ) ili jogurtom uz dadatak svježeg voća ili jogurtom uz
dodatak džema od bobičastog voća i chia sjemenki.
Super je za
posipati po sladoledu, salati ili samo kao nešto za grickanje.
MOJ OSNOVNI
KONCEPT
Mokri
sastojci:
3 žlice
kokosovog ulja
3 žlice
javorovog sirupa (kad imam dodajem nektar od jabuka ili grožđa)
3 žlice meda (
ponekad dodajem med sa čilijem )
1 žličica paste
od vanilije ili ekstrakta
prstohvat soli
Neke od mojih kombinacija začina:
1. opcija : 2
žličice cimeta, 1 žličica đumbira
2. opcija: 1 ½
žličica kardamoma, 1 žličica cimeta, 1 žličica đumbira
3. opcija: 2 žlice
maca praha
4. opcija: 3
žlice kakaa, 1 žličica tonke
5. opcija još
čeka da bude otkrivena i to me baš veseli.
Začinite svoju
granolu sa nekom svojom kombinacijom.
Suhi sastojci:
3 šalice
zobenih pahuljica ( ili pahuljice od par vrsta žitarica )
½ šalice
sjemenki suncokreta
½ šalice
bučinih koštica
1 šalica grubo
nasjeckanih oraha ili šalica badema u listićima ili kombinacija oraha i badema
4 žlice
sjemenki sezama (često crnog sezama )
4 žlice
mljevenog lana
Opcije za dodati: lješnjaci, chia
sjemenke, goji bobice, indijski oraščići, mak ...
Sušeno voće ne
dodajem u osnovnu smjesu već si svatko, ako želi, dodaje sam u zdjelicu prema
ukusu ali najčešće, uz jogurt, dodajemo džem od bobičastog voća i chia sjemenki čas posla (
recept za džem u slijedećem postu ).
Ako se dodaje sušeno
voće, dodaje se oko 100 g, nakon 15 minuta pečenja, a izbor je popriličan.
(sušene borovnice, crni ribiz, brusnice, grožđice, marelice, šljive, kokos ...
)
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 150 C.
Pomiješati kokosovo ulje, javorov sirup, med, vaniliju, sol i začine koje
smo odabrali u velikoj zdjeli.
Dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati.
Rasporediti smjesu na pladanj za pečenje obložen papirom za pečenje.
Peći 25-30
minuta.
Povremeno je
dobro malo promiješati.
Izvaditi i ostaviti
da se ohladi, pa spremiti u posudu koju možemo dobro zatvoriti.
Tako spremljena
dobra je i do mjesec dana.
Nema komentara:
Objavi komentar