subota, 10. veljače 2018.

Nova kulinarska era

Promijenjene potrebe i očekivanja moje obitelji (srednjoškolci su se pretvorili u studente) uvele su me u novu kulinarsku eru, jer teško nas je skupiti za isti stol kroz tjedan, a ponekad čak i vikendom.
A valja se hraniti zdravo, uravnoteženo, uz uživanje u okusima.

Dakle, pošto oduvijek nastojim na stolu imati  zdravo i ukusno jelo dva puta na dan, koji put pripremiti i kakav dobar kolač ili sladoled, pa unaprijed pripremiti sastojke za uravnotežen doručak, poštovati sve želje i potrebe obitelji, kuhanje  postane ozbiljno velik posao, pa pojede vrijeme i za mnoge druge stvari, često uopće nemam vremena. Pretvori se u pravu frustraciju.
Istovremeno, ne želim se odreći onoga što volim: isprobavanje novih recepata, namirnica, tehnika, raznih novih kuhinja... učenja o svemu tome.

Da se sve to uskladi i postane ležernije treba se dobro organizirati i pametno birati namirnice i recepte. 
I ne manje važno, voditi evidenciju o svemu tome.
Tako sam par zadnjih godina uočila da svoju vrlo opsežnu kolekciju kuharica intenzivno dopunjujem onima koje u imenu imaju termine poput: FAST, SIMPLE, ONE POT, ONE PAN, IN OVEN, FREEZE IT, SLOW COOK, SUPER FOOD, HEALTHY, PRESERVED, BASIC i slično.


A onda i  najdraže recepte na računalu slažem u slijedeće grupe: brzo, jednostavno, iz jednog lonca, iz jedne tave, može se smrznuti, unaprijed, od jučerašnjih ostataka i slično.


Srećom, čini se da u svijetu izdavaštva i kulinarskih emisija puno toga  ide u tom smjeru, tako da ne fali inspiracije.



Dakle, gledam zadovoljiti neke od ovih kriterija:

·         da priprema ne traži puno vremena

·         da bude ukusno (mora biti inače ništa drugo nema smisla)

·         zdravo i uravnoteženo (i to je jako bitno)

·         da nema puno sastojaka

·         da se jelo može pripremiti unaprijed, pa podgrijati

·         da se bar dio može pripremiti ranije

·         da je pogodno za zamrzavanje

·         da se priprema u jednoj posudi

·         da se može pripremati i u pećnici

·        volim i dugo i polagano, na niskoj temperaturi pečeno, s kratkom pripremom -  metodu


Veliki je to spisak i naravno da nijedan recept ne može zadovoljiti sve te zahtjeve ali jedan ili dva sasvim je dovoljno....


Slijedom toga će recepti koje ću ovdje zapisivati i predstavljati izvirati iz dviju glavnih teza: da kreativnost procvjeta kad je puno vanjskih ograničenja i da je manje ponekad više.


Čitamo se!





Nema komentara:

Objavi komentar