Promijenjene potrebe i očekivanja moje obitelji (srednjoškolci su se pretvorili u studente) uvele su me u novu kulinarsku eru, jer teško nas je skupiti za isti stol kroz tjedan, a ponekad čak i vikendom.
A valja se hraniti zdravo, uravnoteženo, uz uživanje u okusima.
Dakle, pošto oduvijek nastojim na stolu imati zdravo i ukusno jelo dva puta na dan, koji put pripremiti i kakav dobar kolač ili sladoled, pa unaprijed pripremiti sastojke za uravnotežen doručak, poštovati sve želje i potrebe obitelji, kuhanje postane ozbiljno velik posao, pa pojede vrijeme i za mnoge druge stvari, često uopće nemam vremena. Pretvori se u pravu frustraciju.
Istovremeno, ne želim se odreći onoga što volim: isprobavanje novih recepata, namirnica, tehnika, raznih novih kuhinja... učenja o svemu tome.
Da se sve to uskladi i postane ležernije treba se dobro organizirati i pametno birati namirnice i recepte.
I ne manje važno, voditi evidenciju o svemu tome.
Tako sam par zadnjih godina uočila da svoju vrlo opsežnu kolekciju kuharica intenzivno dopunjujem onima koje u imenu imaju termine poput: FAST, SIMPLE, ONE POT, ONE PAN, IN OVEN, FREEZE IT, SLOW COOK, SUPER FOOD, HEALTHY, PRESERVED, BASIC i slično.
A onda i najdraže recepte
na računalu slažem u slijedeće grupe: brzo, jednostavno, iz jednog lonca, iz
jedne tave, može se smrznuti, unaprijed, od jučerašnjih ostataka i slično.
Srećom, čini se da u svijetu izdavaštva i kulinarskih emisija
puno toga ide u tom smjeru, tako da ne fali inspiracije.
Dakle, gledam zadovoljiti neke od ovih kriterija:
·
da priprema ne traži puno vremena
·
da bude ukusno (mora biti inače ništa drugo nema
smisla)
·
zdravo i uravnoteženo (i to je jako bitno)
·
da nema puno sastojaka
·
da se jelo može pripremiti unaprijed, pa podgrijati
·
da se bar dio može pripremiti ranije
·
da je pogodno za zamrzavanje
·
da se priprema u jednoj posudi
·
da se može pripremati i u pećnici
·
volim i dugo i polagano, na niskoj temperaturi
pečeno, s kratkom pripremom - metodu
Veliki je to spisak i naravno da nijedan recept ne može
zadovoljiti sve te zahtjeve ali jedan ili dva sasvim je dovoljno....
Slijedom toga će recepti koje ću ovdje zapisivati i
predstavljati izvirati iz dviju glavnih teza: da kreativnost procvjeta kad je
puno vanjskih ograničenja i da je manje ponekad više.
Čitamo se!
Nema komentara:
Objavi komentar