ponedjeljak, 16. travnja 2012.

Kopriva (Urtica dioica L .)




Najkorisnije, najpristupačnije i najzdravije lisnato povrće.
To  su već znali Egipćani, Grci, Rimljani ...

U proljeće je u Švicarskoj iznose na plac češće nego špinat.
Danas je jedu mnogi narodi Europe i prava je šteta što je kod nas tako rijetko upotrebljavamo u kuhinji.
Rašireno staro vjerovanje o blagotvornom utjecaju koprive na čovjeći organizam znanstveno je potpuno opravdano.
Nema smisla nabrajati sve hranjive tvari i vitamine koje sadrži ali može se reći da je kopriva svojevrsni prirodni multivitaminski koncentrat.
(Lj. Grlić: Samoniklo jestivo bilje)
Za jelo se beru listovi i vrhovi mlade biljke od ožujka do svibnja.

Svježi rezanci od koprive
iz fantastične kuharice
Rose Gray & Ruth Rogers: River Cafe Cook Book Green

Originalni recept, za 6 osoba, glasi ovako:
Sastojci:
oko 2 kg listova mlade koprive
350 g grisa
300 g glatkog brašna i 100 g za kasnije posipavanje
3 velika jaja
10 žutanjaka

Za serviranje:
sol i papar
150 g maslaca
friško ribani parmezan

Postupak:
Oprati lišće koprive i blanširati ga, u slanoj vreloj vodi, oko 1 minutu. Jako dobro ocijediti i pažljivo istisnuti svu tekućinu. Oblikovati 3-4 lopte veličine jajeta, a ostatak ostaviti sa strane. Koprivu ostaviti da se ohladi.
U multipraktik staviti brašno, jaja, žumanjke i u kugle formiranu koprivu. Nastavkom za tijesto mješati sastojke dok ne dobijemo tijesto glatke koegzistencije. Ako je preljepljivo dodamo još brašna. Stavimo tijesto na pobrašnjenu dasku, podijelimo na pola i svaku polovicu mjesimo još 3-4 minute.
Zamotati svaku loptu u foliju i ostaviti da miruje oko 1 sat.
"Izvaljati" komad po komad tijesta pomoću mašinice za tijesto. Napraviti rezance ili pomoću mašinice ili ručno.
Kuhati rezance u vreloj, slanoj vodi oko 1 minute, zatim dodati lišće koprive koju smo ostavili sa strane i kuhati još oko minute.
Ocijedimo rezance ali ostavimo par žlica tekućine u kojoj su se kuhali, stavimo tekućinu u zdjelu, dodamo putar, sol, papar i kuhane rezance s listovima koprive.
Servirati rezance s friško naribanim parmezanom.

Pošto sam planirala servirati ovo jelo za 4 osobe polovicu tijesta sam omotala folijom i stavila u hladnjak za drugi dan, jer se nisam usudila prilagođavati količine ( ipak sam ja tek početnik u spravljanju friške paste).

 

























Nema komentara:

Objavi komentar