Svi se slažu da zaslugu za njegov pronalazak treba pripisati Kinezima, iako to nije bio isti sladoled kao danas, nego nešto hladno, napravljeno od voćnih sokova čuvanih u snijegu u podzemnim "ledenicama".
Kinezu su svoju vještinu prenjeli Perzijancima, Indijcima i Arapima, a oni Sicilijancima, koji su ga usavršili.
Upravo je Sicilijanac Francesco Procopio Cultelli, koji je 1660.godine emigrirao u Francusku, otvorio u Parizu, u Rue Des Fosses Saint-Germain, "Cafe Procope" u kojem je prodavao sladoled, specijalitet njegova otoka. I tako je krenulo...
Ono što nazivamo sladoledom zapravo se dijeli na više vrsta. To mogu biti zaleđene kreme s više ili manje jaja i masnoće tj. mliječni sladoledi, voćni sladoledi i lagani zrnati sladoledi (granite). A tu je i smrznuti jogurt, u svojoj jednostavnosti upravo fantastičan, niskokaloričan desert (obožavam ga !!!). Voćne sladolede možemo pripremati samo od voćne kaše i sirupa ili bez sirupa, ili im možemo dodati tučeno slatko vrhnje.....dodamo li ga prije zamrzavanja dobit ćemo pjenasti sladoled ili parfe-sladoled, a umiješamo li ga u stvrdnuti sladoled imat ćemo ledenu sladolednu kremu ili plombiere.U sve voćne sladolede može se staviti i snijeg od bjelanjaka.
...
Kakav god sladoled radili najvažnije je pravilno ga zamrznuti.U svakoj smjesi za sladoled ima mnogo tekućine koja se zamrzavanjem pretvara u igličaste kristale. To ćemo izbjeći mješanjem sladoleda u toku zamrzavanja.
Najbolje i najelegantnije rješenje je stroj za sladoled ali nije jedino. Ako sladoled zamrzavamo bez tog pomagala, ulijemo smjesu u posudu i stavimo u zamrzivač. Izvadimo posudu nakon 45 minuta i dobro promješamo.Vratimo sladoled u frizer. Postupak ponavljamo svakih pola sata dok se sladoled skroz ne smrzne ( to traje oko 2-3 sata).
Pola sata prije nego što namjeravamo guštati u sladoledu dobro je staviti ga u hladnjak da se malo "opusti"
Sladoled od limuna
Izvor: Tartelette
Sastojci.
Naribana korica 3 limuna
1/2 šalice soka od limuna
3/4 šalice šećera ili 2/3 šalice agava sirupa
4 žutanjka
malo soli
1 šalica mlijeka
2 šalice slatkog vrhnja
U zdjelici pomješati koricu limuna, sok i šećer ili sirup od agave.
Staviti u hladnjak na 1-2 sata, da se prožmu okusi.
U većoj zdjeli izlupati žutanjke.
Zagrijati mlijeko (na 80 C) i preliti mlijeko preko žutanjaka.
Vratiti mlijeko s žutanjcima na vatru i lagano zagrijavati dok se smjesa ne zgusne.
Staviti u hladnjak na 2 sata.
Pomiješati smjesu s lagano istučenim slatkim vrhnjem i smjesom limuna, limunove korice i šećera (agava sirupa).
Staviti u aparat za sladoled.
Tomo Špiček
Preliti sladoled od limuna bučinim uljem i posipati nasjeckanim bučinim košticama.
Sladoled od zelenog čaja (matcha)
Izvor: Spoonful
prilagođeno iz kuharice "Harumi's Japanese Home Cooking"
O matcha čaju
Sastojci:
2 žlice zelenog čaja u prahu (matcha)
2/3 šalice kristal šećera (ili 1/3 šalice voćnog šećera u mojoj varijanti)
3 žumanjka
3/4 šalice mlijeka
3/4 šalice slatkog vrhnja
1. U manjoj zdjelici pomiješati prah zelenog čaja s 2 žlice šećera.
2.U drugoj zdjeli izmiksati žutanjke s ostatkom šećera.
3. Zagrijati mlijeko ali ne smije zakipiti (idealna temperatura je 80 C).
Maknuti mlijeko s vatre i par žlica mlijeka umiješati u smjesu zelenog čaja i šećera .
Kad se dobije glatka pasta, umiješati je u ostatak mlijeka i pomiješati sa smjesom jaja i šećera.
4. Vratiti smjesu na laganu vatru i zagrijavati miješajući (ne smije zakuhati) dok se ne zgusne
(kad miješamo ostaje trag na dnu zdjele).
Ostaviti da se potpuno ohladi.
5. Lagano umutiti slatko vrhnje i pomiješati s pripremljenom smjesom.
6. Staviti smjesu u hladnjak na 1-2 sata, a tek tada u aparat za sladoled.
- Ako sladoled zamrzavamo bez tog pomagala, ulijemo smjesu u posudu i stavimo u zamrzivač. Izvadimo posudu nakon 45 minuta i dobro promješamo.Vratimo sladoled u frizer. Postupak ponavljamo svakih pola sata dok se sladoled skroz ne smrzne ( to traje oko 2-3 sata).
Nema komentara:
Objavi komentar