četvrtak, 19. travnja 2012.

Jogurt

Jako jednostavan prastari recept (više postupak nego recept).
Samo ćemo se malo podsjetiti.

Ova verzija recepta je iz knjige “Zašto se Francuskinje ne debljaju” Mirelle Guiliano, a ona ga je dobila od vozača taksija na grčkom otoku Mykonosu.





Sastojci:
1 l  punomasnog mlijeka (ili s 2% m.m)
1-2 žlice jogurta

Postupak:
Zagrijte mlijeko na srednjoj vatri dok se uz rub lonca ne pojave mjehurići.
Mlijeko zatim ulijte u veću zdjelu i pustite da se ohladi na 44-46 C (ako imate termometar).
Ako nemate termometar, temperatura je taman ako 20 sekundi možete držati prst uronjen u mlijeko.
”Uzorak” jogurta stavite u zdjelicu, dodajte malo toplog mlijeka i promiješajte.
Mješavinu ulijte natrag u zdjelu, trećinu po trećinu, i svaki put dobro promiješajte.
Pokrijte i ostavite na toplom (ja ostavim na sobnoj temperaturi preko noći) 6-8 sati.
Stavite gotov jogurt u frižider na 8 sati.
Ako želite dobiti GUŠĆI JOGURT, ohlađeni jogurt ulijte u cjedilo obloženo kuhinjskim papirom i sve skupa stavite povrh neke zdjele i opet u frižider da se ocijedi.

Nema komentara:

Objavi komentar