U sezoni tikava u svim medijima prava je poplava recepata za juhu od buće. Evo da i ja dodam par kapi u tu bujicu: dvije juhe koje mi se od brojnih koje sam isprobala sviđaju najviše, moguće i zato što u sebi nose jedan ključan sastojak koji se savršeno slaže s tikvom: čili papričice.
Sastojci - okvirne količine:
Jedna veća ili više manjih tikvi ( hokaido,muškatna...)
4-6 češnja češnjaka
par grančica ružmarina
par čili papričica
2-3 žlice maslaca
1 srednja glavica luka
ribani muškatni oraščić
3-4 žlice ribanog parmezana
1/2 - 1 litre pilećeg ili povrtnog temeljca
mljevene suhe čili papričice (nikako izostaviti)
sol
papar
maslinovo ulje
1/2 kg vrganja
par žlica milerama
Postupak:
Tikvu (ili više manjih) prerežite na pola i izvadite sredinu s košticama.
Koštice ne idu u juhu, ali svakako ih iskoristite kao savršene grickalice. Stavite ih u vodu, da ih lakše odvojite od mesa tikve i posušite na kuhinjskom papiru pa ih stavite na papir za pečenje kojim ste prekrili lim na kojem će se peći.
Posolite, popaprite i posipajte čilijem u prahu. Malo pošpricajte maslinovim uljem i lagano sve skupa promiješajte.
Ovako je najbolje pripremati sjemenke muškatne tikve jer su manje i lupina im je tanja, pa se mogu jesti bez da ih gulimo (na zadnjoj slici).
Nazad na pripremu juhe:
Polovice tikve natrljati češnjakom i staviti u njih grančice ružmarina, češnjeve češnjaka i čili papričice (u ovom slučaju ako želite).
Poprskati uljem i popapriti.
Zagrijati pećnicu na 180 C. Peći tikvu i koštice 45-50 minuta.
Žlicom izvaditi meso tikve. Pola izmiksati s 1 žlicom maslaca i dodati ostatak tikve.
Na maslinovom ulju popržiti naribani ili sitno nasjeckani luk, dodati pečeni češnjak (istisnuti ga iz ovojnice), muškatni oraščić, meso tikve, naribani parmezan, mljevene čili papričice i pileći temeljac.
Pustiti da zavri i kuhati 10 minuta. Pri kraju dodati mileram i promiješati..
Vrganje očistiti, narezati po dužini i prodinstati ih na maslinovom ulju. Dodati žlicu maslaca, posoliti i popapriti.
U sredinu tanjura staviti vrganje (na njih se mogu složiti i listići parmezana) a oko njih uliti juhu.
Posipati listićima svježeg timijana.
Prilagođeno prema receptu Gordona Ramsaya
Varijanta prema The River Caffe Cookbook receptu
Sastojci:
1,5 kg tikve ( muškatne ili hokaido)
150 g mladog krumpira
3 žlice maslinovog ulja
50 g maslaca
2 mala kom ljubičastog luka
2 režnja češnjaka
4 grančice svježeg mažurana
1-2 kom suhog čilija
sol i friško mljeveni papar
1 l pilećeg temeljca
za serviranje:
parmezan, friško nariban
maslinovo ulje
6 kriški ciabatte
2 režnja češnjaka
Zagrijte ulje i maslac u široj tavi, dodajte nasjecakni luk i pržite dok malo ne omekša. Umiješajte nasjeckani češnjak i listiće mažurana, kockice tikve i krumpira. Pržite nekoliko minuta. Začinite čilijem, solju i paprom. Dodajte pileći temeljac da pokrije sastojke. Lagano kuhajte 20-25 min. Ako je potrebno dodajte još temeljca. Izmiksajte. Ova juha mora biti jako gusta.
Servirajte s parmezanom, maslinovim uljem i crostinima (prepečenim kriškama ciabatte) natrljanim češnjakom i poprskanim maslinovim uljem.
divne čorbice, idealne za ove hladne dane.
OdgovoriIzbrišiPrave jesenske :))
IzbrišiPrvi recept mi je idealan a i dobra ideja za sušenje koštica.
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da je i meni prvi recept draži, naročito zbog toga što se tikva peče, a ne kuha, pa je juha aromatičnija i brže se priprema. Drugi recept sam stavila jer je par godina bio hit među mojim gostima(dok nisam otkrila ovaj drugi način pripreme), pa nisam htjela biti nepravedna prema receptu koji mi je donio tolike pohvale :)))))
Izbriši