ponedjeljak, 15. listopada 2012.

Sir veličanstveni


Ovo su predivna mala jela koja se mogu ponuditi kao predjelo ili kao desert,  ali i kao jedino jelo elegantne, minimalističke  večere,  uz čašu (ili više) vina. 


Camembert fondue


Sastojci:

200 g camembert-a
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica suhog bijelog vina
1 češanj češnjaka, nasjeckanog
1 žličica friškog limunskog timijana, listići
friško mljeveni papar

Postupak:

Zagrijati pećnicu na 200 C.
Izvaditi sir iz pakiranja i staviti ga na komad papira za pečenje. Malo ga probosti ( čačkalicom), na par mjesta. Pokapati vinom i maslinovim uljem i posipati češnjakom i timijanom.
Zagrnuti sir papirom za pečenje i peći oko 20 minuta



 
 
Servirati s prepečenim kruhom.
Izvor: Women´s Weekly: "tapas, mezze antipasto & other bites"
 

Pečeni brie s medom i ružmarinom 

 
Sastojci:
 
1 kolut brie sira
1/4 šalice meda
2 žlice cointreau likera
2 žlice vode
1/4 šalice tostiranih listića badema
1 grančica ružmarina
malo čilija kao opcija
 
 
 
 
Postupak:
 
U malom lončiću pomiješati med, vodu i liker, pa staviti grančicu ružmarina.
Zagrijavati na blagoj vatri, povremeno miješajući, dok ružmarin ne pusti miris, oko 10 minuta. Izvaditi grančicu ružmarina.
Zagrijati pećnicu na 175 C.
Kolutu sira odrezati vrh (vrlo tanko).
Staviti ga na papir za pečenje i preliti ga po vrhu smjesom meda i likera i dodat prstohvat mljevenog čilija ako želite.
Posipati tostiranim listićima badema.
Peći 8-10 minuta.
Servira se vruće s malim kriškama kruha.
 
 
 
 
 

Pečena feta

 
 
 
Sastojci:
 
300 g fete
2 žlice maslinova ulja
1 žličica sušenog origana
1 žličica sušenog čilija
 
 
 
Postupak:
 
Zagrijati pećnicu na 240 C ili uključiti gril program.
Pomiješati ulje, čili i origano i u tu smjesu uvaljati sir, da bude obložen marinadom sa svih strana.
Staviti komade sira na papir za pečenje i peći u pećnici  10 - 15 minuta (ovisi o veličini komada).
Sir poprimi lagano zlatastu boju i kremastu teksturu. Idealno za namazati na prepečenac.
Super se slaže s maslinama.
Još jedno jednostavno i brzo malo jelo pogodno za tulume.
Sa začinima se može eksperimentirati.
Neke od boljih varijanti, koje smo isprobali,  je kombinacija čilija i svježe kadulje, čilija i timijana i čilija i ružmarina.
 
 
 
 
Izvor: Women´s Weekly: "tapas, mezze antipasto & other bites"
 
 

Broj komentara: 9:

  1. Ovo su ti divne ideje i retko koja osoba koja bi došla u goste bi imala išta protiv ovako finih namaza. meni je samo krivo što kod nas nema brie sira u drvenim posudicama u kojima on može da se peče. Odlične ideje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mora se peći u tim drvenim posudicama (mada je to fora). Može se staviti u neku manju zdjelicu i peći ili ga čak narezati na kockice i tako prilagoditi posudama koje su nam na raspolaganju. Okus je i dalje fantastičan.

      Izbriši
  2. Predivno, ja sam pekla ricotta sir, ali cu morati isprobati i neke od ovih. Fantasticne slike :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh, uh ovo je predivno. Obožavam sir :)

    OdgovoriIzbriši
  4. predivni prijedlozi sa sirom, vrijedi isprobati

    OdgovoriIzbriši