ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Vrganji


Ivan Focht, filozof, estetičar glazbe, biolog i strastven gljivar napisao je u pismu prijatelju krasnu rečenicu "Glazba i gljive padoše nam s neba"



Carpaccio od vrganja  - "Šuma" na tanjuru



Trebaju vam:
mladi, svježi vrganji
maslinovo ulje
limunov sok ili aceto
sol (cvijet soli) i krupno mljeveni papar
listići svježeg timijana
 
 
 
 
 
Vrganje tanko narezati na šnite.
 Lagano posoliti, popapriti i pokapati maslinovim uljem i limunovim sokom.
 
"Mala gljivarska kuharica" predlaže da se posipaju krupno narezanim orasima ili lješnjacima.

Duxelles

Duxellesom počinje jako puno gljivarskih recepata. Neki misle da je jelo dobilo ime po markizu d´Uxellesu čiji je kuhar bio slavni La Varenne, a neki da se zove po gradu Uxel-u u Bretanji. Po kome je dobilo ime nije ni važno jer radi se o starom, jako jednostavnom receptu, koji je temelj pripremanja gljiva i može krenuti u puno različitih smjerova.

Recept





Juha od vrganja s heljdinom kašom (ili možda varivo)

je juha pripremljena na tradicionalni međimurski način.

Heljda savršeno paše uz vrganje, toliko se stopi s vrganjima, upije mirise i okuse, da je moj sin mislio da su to mali komadići vrganja.



Sastojci:

15 dag svježih vrganja
ili 5 dag suhih vrganja
6 dag heljdine kaše
1 mali luk
2 češnja češnjaka
1 lovorov list
malo ružmarina
2 žlice brašna
1 dl kiselog vrhnja
malo octa ili limunovog soka
sol i papar

Postupak:

Na žlici ulja popržiti sitno nasjeckani luk. Dodati gljive, narezane na listiće i sitno nasjeckani češnjak. Posoliti. Malo pirjati i dodati heljdinu kašu, lovor i ružmarin. Podliti temeljcem ili vodom. Kuhati na laganoj vatri dok se heljdina kaša ne skuha. Pred kraj umiješati vrhnje u kojem smo razmutili brašno, papar i limunov sok ili ocat po ukusu.
Ukrasiti peršinom ili vlascem.

B.Mirić i D.Vukušić: "Hrvatska regionalna kuharica"






Vrganji pečeni s krumpirom

Prilagođeno prema receptu iz "RIVER CAFE COOK BOOK GREEN" R.Gray & R.Rogers

 
 
 
 
Sastojci:
 
1 kg vrganja
1 kg krumpira
2 žlice sjeckanog peršina ili bosiljka
5 češnja češnjaka
2-3 žlice maslinovog ulja
sol i papar
malo pršuta narezanog na sitnije komadiće 
 
Postupak:
 
Zagrijati pećnicu na 200 C. Očistiti vrganje (bilo bi dobro da zadrže svoj oblik) i krumpir, pa ih narezati na 5 mm debele šnite. Krumpir isprati u vodi i posušiti.
Staviti krumpire u posudu u kojoj ćemo ih peći i koja je dovoljno velika da dobijemo najviše 2-3 sloja. Posoliti, popapriti i posipati češnjakom. Dodati pršut. Sve malo promiješati. Preko svega posložiti vrganje i posipati peršinom. Pošpricati maslinovim uljem i prekriti folijom. Peći 45 - 60 minuta.
 

Gulaš od vrganja

 
 
 
 
Sastojci:
 
1 kg vrganja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
2-3 krumpira
malo slatke mljevene paprike
2-3 prstohvata suhog mažurana
sol i papar
1 dl suhog bijelog vina
1 dl istog tog vina za kuharicu
2-3 žlice sjeckanog svježeg peršina
1 žlica sjeckanog svježeg ljupčaca
 
Postupak:
 
Vrganje očistiti i narezati na deblje ploške. Na ulju propirjati nasjeckani luk (malo ga posoliti) i češnjak, posipati mljevenom paprikom, pa dodati vrganje. Posoliti i popapriti. Kratko pirjati (dok ne puste većinu svoje vode i omekšaju), pa zaliti vinom i po potrebi vodom. Kad opet provri dodati krumpir narezan na kockice i posipati mažuranom. Pirjati dok krumpir nije gotov, pa dodati nasjeckani ljupčac i peršin i lagano promiješati. Dosoliti i popapriti po potrebi.
 
Kod serviranja još malo posipati s friško nasjeckanim peršinom. Odlično paše uz čisti kukuruzni kruh i čašu suhog bijelog vina. 
 
 
 
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar