srijeda, 24. listopada 2012.

Marmelada od divljih borovnica i limete


Nježna tekstura borovnica obogaćena predivnim mirisom i okusom soka i korice limete.





Sastojci:

12 šalica borovnica
4 limete - sok i korica
2 šalice fruktoze
pektin
ili dijetalni želirani šećer


Postupak:

Staviti borovnice, sok od limete i polovicu količine šećera u nemetalnu zdjelu i lagano ih zgnječiti (gnječilica za krumpir je idealna za taj posao). Ostaviti stajati oko 4 sata.


Premjestiti smjesu borovnica, limete i šećera u lonac. Dodati koricu limete i ostatak šećera.
(u koji tada dodajemo pektin).


Lagano zagrijavati, stalno miješajući dok se sav šećer ne otopi.


Pojačati vatru i kuhati (105 C) dok se džem ne zgusne. Ako se stavlja i pektin ili dijetalni želirani šećer kuhanje traje puno kraće (oko 5 minuta)



Pošto borovnice imaju malo prirodnog pektina dobro ga je dodati jer će postupak biti jednostavniji i trajat će puno kraće.



Maknuti lonac s vatre i ostaviti stajati oko 5 minuta. Džem lagano promiješati i uliti u tople sterilizirane staklenke i zatvoriti.


Originalni recept je iz "THE ENCYCLOPEDIA OF SAUCES, PICKLES & PRESERVES" C.Atkinson,C.France & M.Mayhew







Nema komentara:

Objavi komentar