srijeda, 9. svibnja 2012.

Džem od sušenih marelica i badema

Okusom bogat džem koji možete napraviti u svako doba godine, u slučaju da ste propustili kratku sezonu marelica ili ste potrošili svoje zalihe.

C.Atkinson, C.France & M.Mayhew : The Encyclopedia of SAUCES, PICKLES & PRESERVES


Sastojci:
675 g sušenih marelica, nasjeckanih
900 ml jabučnog soka
sok i naribana korica 2 limuna
675 g šećera ili 300 g fruktoze ( predlažem i manje)
50 g blanširanih i nasjeckanih badema





Postupak:
Staviti sjeckane marelice u zdjelu zajedno sa sokom od jabuka i ostaviti da se namaču preko noći.
Prebaciti marelice i sok od jabuka u lonac i dodati sok i koricu limuna.
Kuhati na laganoj vatri dok marelice ne omekšaju, 15-20 minuta.
Dodati šećer i kuhati na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok se sav šećer ne otopi, 15-20 minuta.
Na kraju umiješati nasjeckane bademe i ostaviti džem da odstoji 15 minuta.
Staviti džem u tople i sterilizirane staklenke.
Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.







Nema komentara:

Objavi komentar