četvrtak, 3. svibnja 2012.

Zapečeni karfiol i brokoli


Ovo je recept  koji zadovoljava sve moje kriterije: jednostavno, brzo, zdravo, fino i pruža velike mogućnosti za kreativnost ili improvizaciju, a jedu i moji klinci.

Neću stavljati količine jer to stvarno nije potrebno. Koliko čega imate ili koliko smatrate da je potrebno, toliko stavite...

Sastojci:
brokoli ili cvjetača ili šenon (mješanac brokole i cvjetače) ili svo troje
krupno nasjeckane sjemenke: pinjoli ili orasi ili bučine sjemenke ili bademi ili kombinacija
mladi češnjak narezan na kolutiće
peršin, kadulja
maslinovo ulje
sol i papar
može malo čilija
naribani tvrdi sir (najviše volim koristiti kozji )




Postupak:
Brokoli, cvjetaču ili šenon podijelite na cvjetiće, operite i blanširajte u vreloj, slanoj, vodi 30 sekundi. Ocijedite, ubacite u hladnu vodu i opet ocijedite. Stavite povrće u vatrostalnu zdjelu premazanu s malo maslinovog ulja.
Posipajte s kolutićima mladog češnjaka (ili nasjeckanim "starim" češnjakom), pinjolima ili orasima ili...
i posolite, popaprite i dodajte začine koje ste odabrali (kumin, kadulja, peršin, timijan, bosiljak, muškatni oraščić, kurkuma, đumbir.....).
Malo pošpricajte maslinovim uljem.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 170 - 180 C oko 20 - 30 minuta.
Pred kraj posipajte naribanim sirom ili mješavinom sira i prezli i još malo zapecite.
Ako niste stavili sir i prezle, iscjedite na jelo malo limunova soka, a možete naribati i malo limunove korice.


Ima još jedna dobra varijanta, (prema La Tartine Gourmande)
a to je da  povrće, prije pečenja, prelijete s  fresh cream i malo sve skupa promiješate.
Ostalo je sve isto.

 
Fresh cream ili Creme fraiche

2 šalice slatkog vrhnja lagano ugrijati
dodati 3 žlice butermilch-a
promiješati
ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata uz povremeno miješanje
zatim na 24 sata staviti u frižider i spremno je za upotrebu
može bez problema stajati  u frižideru 7-10 dana












2 komentara: