C.Atkinson, C.France & M.Mayhew : The Encyclopedia of SAUCES, PICKLES & PRESERVES
Originalni recept ide ovako:
Sastojci:
900 g šumskih jagoda
450 g vrtnih jagoda (očišćene, narezane i blago zgnječene)
2 pupoljka tamno crvene ruže
sok 2 limuna
1,3 kg šećera (ili pola količine voćnog šećera)
par kapi ružine vodice
Postupak:
Staviti jagode u neku nemetalnu zdjelu zajedno sa ružinim laticama, limunovim sokom i zagrijanim šećerom (Kad vagnete šećer, možete ga zagrijati da se brže rastopi. Uključite pećnicu na najnižu temperaturu i stavite šećer u vatrostalnu zdjelu. Grijte šećer 15 minuta.),
pokriti i ostaviti preko noći.
Drugi dan staviti jagode u lonac i lagano zagrijavati, mješajući dok se šećer ne rastopi.
Jagode možete izmiksati štapnim mikserom.
Kuhati 10-15 minuta (na oko 105 C) ili koliko je potrebno do zadovoljavajuće gustoće..
Umiješati ružinu vodicu i maknuti lonac s vatre.
Maknuti pjenu i ostaviti da se hladi 5 minuta.
Staviti u sterilizirane staklenke.
Ova moja staklenka sadrži:
750 g vrtnih jagoda
latice tri pupoljka ruže s mog balkona
70 g voćnog šećera
sok od pola limuna
4-5 kapi ružine vodice
U sezoni jagoda stvarno je lako i brzo napraviti ovaj džem, pa ga ja radim periodički, u manjim količinama, kad usfali.
Odličan je preljev za sladoled, a pošto sam u "sladolednom" periodu (tražim savršene recepte za sladolede) želim imati bar jednu staklenku pri ruci za kombiniranje...
.... naravno mažemo ga i na kruh....
Jako mi se svidja kombinacija..
OdgovoriIzbriši