Željko Šatović G.U.L.A. i Danilo Dučak : Mala gljivarska kuharica
Fenomenalna knjižica iz koje prenosim klasične i jednostavne recepte koji slijede.
Recept za gljive s maslacem i travama
Duxelles (stari recept koji je temelj pripremanju gljiva):
3-6 žlica maslaca (Francuzi kuhaju s puno maslaca ali i manje je prihvatljivo)
300 g ljutike
500 g gljiva
Ovako pripremljene gljive zamrzavam (ako se slučajno dočepam veće količine. naročito ako se radi o vrganjima).
+ dodaci
peršin
timijan
lovor
vlasac
češnjak
sol i papar
Pirjati nasjeckanu ljutiku na maslacu, smanjiti vatru i dodati gljive i pirjati uz mješanje 5 minuta.
Dodati ostale sastojke i miješati.
Nek se krčka na laganoj vatri.
Poslužiti.
Može se i podgrijavati.
Varijanta s vrhnjem
Prije nego što dodate trave i češnjak, dodajte deci punomasnog kiselog vrhnja. Kad zakuha smanjite vatru i dodajte ostale sastojke.
Varijanta s maslinovim uljem i travama
Umjesto maslaca uzmite maslinovo ulje, izbacite ljutiku, dodajte češnjak, krušne mrvice i na kraju nekoliko kapi limuna.
Nema komentara:
Objavi komentar