četvrtak, 17. svibnja 2012.

The vrganj - 1 komad - 1 kg

" Idite u gljive što je češće moguće. Svaki dan, svaki drugi dan, barem jednom tjedno", napisao je John Cage, najveći kompozitor 20. stoljeća, ali


 " Ne lovite na mom teritoriju!" - dodaje David Arora, autor najboljeg gljivarskog vodiča Mushrooms Demystified





Željko Šatović G.U.L.A. i Danilo Dučak : Mala  gljivarska kuharica


Fenomenalna knjižica iz koje prenosim klasične i jednostavne recepte koji slijede.

Recept za gljive s maslacem i travama

Duxelles (stari recept koji je temelj pripremanju gljiva):
3-6 žlica maslaca (Francuzi kuhaju s puno maslaca ali i manje je prihvatljivo)
300 g ljutike
500 g gljiva
Ovako pripremljene gljive zamrzavam (ako se slučajno dočepam veće količine. naročito ako se radi o vrganjima).





+ dodaci
peršin
timijan
lovor
vlasac
češnjak
sol i papar

Pirjati nasjeckanu ljutiku na maslacu, smanjiti vatru i dodati gljive i pirjati uz mješanje 5 minuta.
Dodati ostale sastojke i miješati.
Nek se krčka na laganoj vatri.
Poslužiti.
Može se i podgrijavati.


















Varijanta s vrhnjem
Prije nego što dodate trave i češnjak, dodajte deci punomasnog kiselog vrhnja. Kad zakuha smanjite vatru i dodajte ostale sastojke.



















Varijanta s maslinovim uljem i travama
Umjesto maslaca uzmite maslinovo ulje, izbacite ljutiku, dodajte češnjak, krušne mrvice i na kraju nekoliko kapi limuna.







Nema komentara:

Objavi komentar